SVT:s "jurist och författare" var känd S-politiker

Publicerad 18 september 2023 kl 09.00

Inrikes. Under söndagen figurerade politikern och PKK-profilen Evin Cetin (S) som oberoende expert på gängkriminalitet i SVT:s Agenda, där hon förklarade fördelarna med Socialdemokraternas politik i egenskap av oberoende "jurist och författare".

Dela artikeln

I Agenda hävdade politikern att gängkriminaliteten i själva verket beror på vanliga svenskar och att de verkliga brottsoffren i sammanhanget är "förortens barn", det vill säga kriminella invandrare.

– Det är de som får bära det våld, det trauma, som vanliga svenskar faktiskt brukar runtom i Sveriges kommuner, sade Cetin.

Evin Cetin har själv erfarenhet av våld eftersom hon bland annat deltagit i den våldsamma PKK-gerillan Pejaks väpnade styrkor i Kandilbergen. Det hände 2012 och uppmärksammades i media, men föranledde ingen åtgärd från socialdemokratin.

I Agenda upprepade Cetin S-kravet på att Ulf Kristersson ska bjuda in samtliga riksdagspartier till samtal om brottsligheten, vilket hennes partikamrater Ardalan Shekarabi och Magdalena Andersson tidigare har föreslagit.

Cetin lade också fram en mjuk linje i kriminalpolitiken och förespråkade satsningar på "pedagoger" och mer pengar till kriminella ungdomar snarare än hårdare straff.

SVT valde dock helt att utelämna att Cetin är S-politiker, och presenterade henne istället som oberoende expert med "jurist och författare" på namnskylten.

Cetin fick delvis mothugg i studion av polismästare Carin Götblad vid NOA, som istället lyfte fram problemet med daltande och bristen på tydliga insatser mot problem­ungdomar.

– Vi kan till exempel ha situationer där vi har en 14-åring som begår sitt sjunde förnedringsrån och den enda insatsen blir att träffa en "coach" från socialtjänsten en gång i månaden, sade Carin Götblad.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Långtidsarbetslösheten fortsätter att öka

Dystra siffrorna.. "Fler är arbetslösa längre och deras situation är svår."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.