Blocket-bedragare lurar till sig bilar med falska banköverföringar

Publicerad 11 juli 2023 kl 11.12

Inrikes. Polisen utreder flera bilbedrägerier där bilar har bytt ägare utan att säljaren har fått betalt. Den senaste veckan har fem bilar hindrats från att säljas vidare genom att kriminellas bilinnehav följts.

Dela artikeln

Bilägare som har velat sälja sina bilar via annonssajten Blocket har kontaktats av till synes seriösa, förtroendeingivande och vältaliga personer – både män och kvinnor – som har sagt sig vara intresserade av att köpa bilen. De bilar som har varit aktuella är familjebilar till ett värde av ett par hundratusen kronor.

Efter att personen har tittat på bilen och provkört den har man sagt till säljaren att man vill köpa den. Man har kommit överens om priset och köparen säger sig genomföra en banköverföring till säljarens bankkonto.

Banköverföringen som visas upp ser vid en snabb titt ut att vara helt i sin ordning och säljaren har nöjt sig med att pengarna är på väg till kontot. Säljare och köpare fyller i ägarbytespapperen och nycklar och bil lämnas över till den nya ägaren som åker därifrån. Säljaren, som tror att allt är frid och fröjd, vet inte att köparen inte har några pengar på sitt bankkonto och aldrig haft för avsikt att betala för bilen.

Den banköverföring som visades upp har fått ett överföringsdatum några dagar framåt i tiden och dras sedan tillbaka av bedragaren.

Några dagar passerar och säljaren har fortfarande inte fått betalt för bilen. Han kontaktar köparen som säger att det verkar vara något problem med banken, att ”överföringen var ovanligt stor och behöver manuell handpåläggning”. ”Vi har olika banker och det kom en helg emellan” eller liknande ursäkter förekommer.

Säljaren avvaktar några dagar till. Under de här dagarna har ägarbytet hunnit gå igenom och köparen står nu som ägare på bilen och har fått ett nytt registreringsbevis hemskickat. Den nya ägaren vänder sig till en bilfirma för att sälja bilen. Den nya ägaren visar upp registreringsbeviset som visar att han eller hon är ägare till bilen. Eftersom den ursprungliga ägaren inte har insett att man har utsatts för ett bedrägeri har bilen inte anmälts som stulen och är därför heller inte efterlyst. Bilhandlaren köper bilen som nu får ytterligare en ny ägare och bilfirman betalar ut pengar till bedragaren.

Bedragaren behöver nu snabbt göra sig av med pengarna innan brottet uppdagas. Pengar förs över till andra konton, köp av utländsk valuta och kryptovaluta görs, dyra teknikprylar köps och kontantuttag görs.

I april dömdes en kvinna i 25-årsåldern i Norrköpings tingsrätt för bland annat ett fall av grovt bedrägeri och två fall av bedrägeri av normalgraden. Hon dömdes för att ha varit den som hade lurat till sig tre bilar genom att visa upp backade banköverföringar. Kvinnan är inte dömd för liknande brott tidigare och påföljden för henne blev skyddstillsyn och skadestånd.

Det går enligt polisen inte att utesluta att flera personer är inblandade i bedrägerierna och att dessa har tagit del av brottsvinsterna, men det har inte gått att bevisa under polisutredningen.

Tingsrätten har också tagit ställning till vem som har bäst rätt till bilarna, den ursprungliga ägaren eller bilhandlaren, och där har utfallen varit olika beroende på omständigheterna. Flera av de drabbade privatpersonerna har inte fått tillbaka sina bilar.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.