Förslaget: En gemensam valsedel för alla partier som ställer upp i valet. Väljaren kryssar för, eller skriver namnet, på det parti han röstar på. Vill väljaren personrösta kan han kryssa för numret på en kandidat från partiets lista.

Förslaget: Så ska valsedlarna se ut i framtiden

Publicerad 29 juni 2023 kl 09.15

Inrikes. Valmyndigheten har presenterat ett förslag på hur en ny valsedel för riksdagsvalet skulle kunna se ut. Myndigheten föreslår att det som i andra länder ska vara en och samma valsedel för alla partier.

Dela artikeln

Det svenska systemet med en valsedel för varje parti har skapat kaos och underlättat stort för valfusk.

Innan valsedlarna efter krav från EU började förvaras på en undanskymd plats i vallokalerna var partivalsedlarna dessutom ett effektivt sätt att se till att folk inte röstade på misshagliga partier. Då tvingades man – ofta inför publik – plocka på sig exempelvis en SD-valsedel om man ville rösta på det partiet.

Valmyndigheten konstaterar att en stor del av av de problem och incidenter som förekom under 2022 års val var kopplade till valsedlarna. Den nya avskärmningen av valsedlar ledde till längre köer än normalt vid röstningen, något som en stor andel av kommunerna, 45 procent, tror påverkade valdeltagandet.

På en seminarium i Almedalen presenterade myndigheten ett förslag med så kallade enhetsvalsedlar, det vill säga en gemensam valsedel för alla partier som ställer upp i valet.

När väljaren kommer in i lokalen får han identifiera sig, han prickas därefter av i röstlängden och får sina valsedlar av en röstmottagare. Väljaren går sedan in bakom valskärmen för att rösta. Väljaren kryssar för ett parti och vill han personrösta så kryssar han för numret för den kandidat som han vill rösta på.

– En fördel med den här valsedeln är att det inte behövs något kuvert, utan valsedeln viks och väljaren kan själv stoppa ner sin röst i urnan, efter att en röstmottagare har stämplat den, sade Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.

Om inga åtgärder vidtas före valen 2026 finns risk att problemen upprepar sig eller eskalerar, enligt Anna Nyqvist.

– Nuvarande system med många valsedlar är svårt för väljare att förstå och för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet.

Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, deltog också under seminariet.

– Det har fört med sig problem med köer och ger också upphov till ryktesspridning om oegentligheter. En utredning som beaktar den här typen av valsedelsreform ska bli spännande och är något att se fram emot, säger Magnus Hagevi, sade han.

Anna Nyqvist ser vissa nackdelar med enhetsvalsedlar:

– Väljaren måste hålla reda på vilket nummer den kandidat man vill personrösta på har och partierna behöver hitta nya sätt att marknadsföra sig på. Det finns dock fördelar för partierna också, som att de kan anmäla kandidater senare eftersom namnen inte trycks på valsedeln. Partierna behöver inte heller lägga resurser på distributionen av valsedlar. Det tas över av valadministrationen.

Valmyndighetens bedömning är att ett nytt valsedelssystem med en betydligt mindre mängd valsedlar skulle underlätta produktion, distribution och förvaring och öka säkerheten i valgenomförandet. Det skulle också stärka valhemligheten, göra det enklare för väljare att rösta och skapa tydligare och mer lika förutsättningar för partierna. Det kräver mindre personal i vallokalerna och underlättar logistiken för kommunerna.

– Ett nytt valsedelssystem med enhetsvalsedlar skulle stärka vår demokrati och bidra till att upprätthålla ett högt förtroende för valsystemet, säger Anna Nyqvist.


Nya studier omkullkastar argument för abort. "Hänsynslöst" att fortsätta med samma abortpolitik trots bevisen, enligt forskare.0 Plus

Högskolefördumningen

IQ-studie: Kognitiva nivån allt lägre. Genomsnitts­intelligensen hos vanligt folk passeras – just nu.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD: Vänsteraktivisterna i regeringskansliet bör utredas

"Risk för sabotage." Riktar in sig på de 261 byråkrater som skrev under värdegrundsuppropet 2018.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.