"Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller ytterligare hot om sådana kan komma att användas mot Sverige", står det i rapporten.
I den senaste säkerhetspolitiska bedömningen från 2017 stod det istället att ett väpnat angrepp mot Sverige var "osannolikt".
Försvarsberedningen konstaterar i den nya rapporten att den USA-dominerade världsordning som etablerades efter andra världskrigets och kalla krigets slut är satt under press. Flera stater både regionalt och globalt försöker "utmana internationella normer och delar av den regelbaserade världsordningen".
Drivande i att förespråka en annan ordning än den USA-kontrollerade är Ryssland och Kina, enligt rapporten. Länderna anses verka för en multipolär världsordning bestående av flera olika maktcentra och värderingsgrunder och ha ambitionen att försvaga USA:s och övriga västvärldens ställning globalt.
Ryssland "anser sig sedan lång tid tillbaka vara i konflikt med hela västvärlden", enligt rapporten.
"Försvarsberedningen anser att Ryssland utgör det allvarligaste hotet mot europeisk och svensk säkerhet under lång tid framöver. Kina utgör inte ett direkt militärt hot mot Sverige, men såväl Kinas agerande som den tilltagande geopolitiska maktkampen innebär en mer utsatt position för små och medelstora stater. Den snabbt föränderliga säkerhetspolitiska utvecklingen i den indopacifiska regionen är av stor betydelse för de globala maktförhållandena och stabiliteten. Ett storkrig i regionen kan inte uteslutas. Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina och den följande accelerationen av samarbetet mellan Kina och Ryssland har ytterligare belyst sambandet mellan europeisk och asiatisk säkerhet. Den ökande geopolitiska maktkampen gör det svårare att hantera gränsöverskridande hot som klimatförändringar, pandemier, attacker mot strategisk infrastruktur, terrorism, våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet."
Rysslands agerande bedöms innebära att den säkerhetspolitiska situationen i Sveriges närområde och övriga Europa har försämrats kraftigt.
Försvarsberedningen uppger sig anse att Sveriges vitala nationella säkerhetsintresse är att hävda vårt lands självständighet, suveränitet och territoriella integritet.
"Vi är beredda att ytterst med vapenmakt försvara vårt land, vår befolkning, vår demokrati, vår frihet och vårt sätt att leva. Ett Natomedlemskap stärker Sveriges säkerhet och bidrar till att stärka säkerheten och stabiliteten i vårt närområde och i det euroatlantiska området som helhet."