En debatt i frågan hölls mellan migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Märta Stenevi i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen.
Stenergard uppgav att satsningen på den frivilliga återvandringen handlar om att Sverige behöver "ta ansvar för invandringen och se till att integrationen fungerar".
Regeringen planerar att till våren tillsätta en utredning om återvandring, vilket syftar till att få fler personer med uppehållstillstånd att återvända till sina hemländer.
Maria Malmer Stenergard tror att många invandrare inte är medvetna om att det finns bidrag för att åka hem.
Två (2) invandrare återvandrade frivilligt under 2022:
Trots generösa resebidragen.
I praktiken vägrar alla att självmant lämna Sverige. https://t.co/G3VlwrfLbY— Fria Tider (@friatider) May 4, 2023
– Om man känner att man inte har kommit till sin rätt, att man inte har integrerats, att Sverige kanske inte var som man tänkt sig, och man längtar tillbaka till sitt hemland. Då är det viktigt att det finns stöd och hjälp att få så det blir en rimlig återintegrering på plats, säger hon i Agenda.
Stenergard anser inte att åtgärden är särskilt dramatisk. Om man har flyttat till Sverige på grund av exempelvis krig och det nu är en bättre situation i hemlandet, så är det enligt henne naturligt att man i många fall vill återvända.
Men Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi anklagar regeringen för att försöka få människor att känna sig ovälkomna i Sverige. Hon nämner angiverilagar, visitationszoner och kollektiv bestraffning.
– Då möter jag människor i princip varje dag som känner en jätteoro, säger hon.
Stenergard betonar att många lever i ett "brutalt utanförskap" och att återvandring är en av de åtgärder som kan tas till för att ändra på situationen.
Enligt Märta Stenevi har denna politik dock inget att göra med så kallad integration.
– Ni fokuserar inte på integrationen. Ni fokuserar på att få folk att känna sig ovälkomna. Ni skapar en otrygghet för de barn som växer upp här och som aldrig har känt till något annat hemland, säger hon.