Korankravallerna

"Barnen" fortsatte kasta sten och sparka på polisen – när han låg ner

Publicerad 19 januari 2023 kl 11.45

Efterlyst. Tio yngre män från bland annat Somalia, Syrien och Irak åtalas idag för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet under koranupploppet förra året i Norrköping.

Dela artikeln

Samtliga uppgav sig vara mellan 15 och 17 år vid händelsen. Två av dem åtalas även för grovt våld mot tjänsteman.

Den svenske polismannen försökte enligt åtalet upprätthålla ordningen på på platsen när han utsattes för stenkastning så att han ramlade till marken.

När han låg ned utsatts för ytterligare stenkastning samt sparkar av två 15-åringar, enligt åtalet. Han fick också sin hjälm avsliten. Angreppet avbröts först när en poliskollega sköt ett varningsskott.

Efter korankravallerna i Navestad Norrköping den 14 och 17 april har 85 tjänstgörande poliser uppgivit att de träffats av stenar, bangers och andra föremål. Av dessa 85 poliser har 29 poliser uppgett att de fått någon form av skada efter att bland annat ha träffats av stenar.

Utöver dessa poliser skadades också 5 brandmän. De skadades av stenar och glassplitter i samband med att de attackerades av en stor mobb som utsatte dem för stenkastning när de var på väg att släcka bränder i Navestad. Detta inträffade runt klockan 18.30 vid Ringdansen i Navestad den 14 april.

– I likhet med våra tidigare åtal så är vår främsta bevisning ett omfattande filmmaterial som vi menar tydligt visar hur aktiva de åtalade varit genom att bland annat kasta stenar mot poliser som utsattes för stor fara genom de åtalades hänsynslösa agerande, säger kammaråklagare Thomas Ramstedt som är förundersökningsledare.

Polisen: "Ledsen och bedrövad"
Detta är det tredje åtalet som rör händelserna i Norrköping under påskhelgen 2022. Ytterligare åtal mot minst tio misstänkta personer som har fyllt 18 år och som deltagit i korankravallerna i Norrköping bedöms väckas senare under våren.

Polis och åklagare valde tidigt att prioritera utredning av ungdomar som begått brott i samband med upploppen i Navestad.

– Det är av yttersta vikt att ungdomsbrottslighet utreds skyndsamt. Det sänder signaler till ungdomar och samhället i övrigt om att det är förkastligt oavsett ålder, att hindra myndigheter i deras myndighetsutövning och att inte respektera våra demokratiska spelregler. Jag blev ledsen och bedrövad när jag såg hur vuxna människor sida vid sida med ungdomar försvårade blåljuspersonalens arbete med att upprätthålla ordning och släcka bränder, säger poliskommissarie Jan Staaf.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.