Dumlemordet

Polisen saknar resurser att utreda Dumle-mord

Publicerad 7 januari 2023 kl 15.14

Inrikes. Den blodiga våldsspiralen i politikertäta Stockholm har fått regeringen att kräva svar av polisen i huvudstaden av vad som pågår, skriver Aftonbladet. Men enligt myndigheten saknas det resurser för att utreda gängstriderna runt jul, där bland annat mordet på gruppvålvdtäkts­gangstern "Dumle" ingår.

Dela artikeln

Det ansträngda läget för Stockholmspolisen skapar problem i pågående utredningar av grova brott, enligt åklagaren som håller i Dumle-utredningen, kammaråklagare Alexandra Bittner.

– Polisens resurser är ett problem som inte är specifikt för den här utredningen, det är något vi åklagare börjar se på bredare front, säger hon till SVT.

Hon pekar på att arbetsbelastningen för erfarna utredare är hög, att alla inte orkar stanna kvar och att många erfarna slutar.

– Läget i Stockholm är ju helt exceptionellt, det gör ju att man måste resurssätta från andra delar av landet och också med personer som har mindre erfarenhet . Vad det betyder på sikt kan man ju fundera på, säger hon till SVT.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är polisen extremt pressad efter den senaste tidens våldsspiral och därför har extrapersonal från andra delar av landet kallats in.

Samtidigt kräver regeringen svar från polisledningen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Enligt SvD har poliser från bland annat region Bergslagen och region Väst tagits in. Det uppges handla om 180 poliser i en nationell förstärkningsorganisation.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.