Gränsvärdena kallas TDI och är en uppskattning av mängden av en substans (uttryckt i kilogram kroppsvikt) som kan intas dagligen under en livstid utan att det uppstår några märkbara risker.
I den senaste bedömningen av gränsvärden som EFSA gjorde år 2015 sattes en temporär TDI på 4.000 nanogram per kilogram kroppsvikt och dag.
I sin nya bedömning, som publicerades förra veckan, har EFSA:s expertpanel för matkontaktmaterial, enzymer och bearbetningshjälpmedel (CEP) ändrat TDI för bisfenol A till 0,04 nanogram per kilogram kroppsvikt och dag.
Beslutet innebär att myndighetens tidigare bedömning medfört att vi kan ha fått i oss 100.000 gånger för mycket av det giftiga ämnet. Detta trots att många forskare varnat för farorna i decennier, vilket bland annat denna tidning rapporterat om i tio år.
Den radikala sänkningen av TDI beror nu – enligt den officiella förklaringen – inte på männens hormonproblem utan på studier som har dykt upp i litteraturen mellan 2013 och 2018, särskilt de som visar "skadliga effekter av [bisfenol A] på immunsystemet".
I själva verket har forskare länge varnat för att bisfenol skadar hormonsystemet hos ofödda pojkar, och 2017 fram kom det att antalet antalet spermier hos västerländska män har minskat med 59 procent mellan 1973 och 2011.
Enligt bland andra epidemiologen Shanna Swan kommer det råda allmän sterilitet i västvärlden redan 2045. Det skulle i så fall hota mänsklighetens överlevnad, rapporterade bland andra brittiska The Guardian förra året.
Enligt Shanna Swan leder hormonstörningarna till en ökande infertilitet hos män men också till sådant som fetma, lättja, minskad sexdrift och impotens. Samtliga indikatorer är allt vanligare bland män överallt i västvärlden.
En vanlig ersättare till bisfenol A heter bisfenol F och ger även den störningar hos män.
Ger pojkar sämre skolresultat
Svenska forskare upptäckte förra året att bisfenol F kan framkalla förändringar i en gen som är viktig för neurologisk utveckling.
Exponering för bisfenol F under fosterstadiet kan kopplas till lägre IQ vid sju års ålder – men bara hos pojkar. Det visade den svenska studien som Fria Tider var nästan ensamma om att uppmärksamma förra året.
När EFSA nu kraftigt sänker gränsvärdena för en av bisfenolerna, bara bisfenol A, beror det på att djurförsök visat att ämnet stör en typ av vita blodkroppar som spelar en viktig roll i cellulaära immunmekanismer och att ämnet alltså bryter ned immunförsvaret.
Genom att jämföra den nya TDI med uppskattningar av konsumenternas exponering för bisfenol A i kosten, konstaterar EFSA att både den genomsnittliga och höga exponeringen i alla åldersgrupper överskrider de nya gränsvärdena, vilket gör att man kan förvänta sig hälsoproblem.
EFSA:s bedömning går nu ut på remiss till samtliga medlemsländer och är öppen för offentlig konsultation. Beslutet att inte ta med andra bisfenoler, såsom bisfenol AF och F, i den nya bedömningen är dock inget EU-myndigheten tänker diskutera och den frågan är inte öppen för offentlig konsultation.
Fakta om bisfenolerna som EU ignorerar
Förutom bisfenol A – som nu i praktiken förbjuds – finns bland annat bisfenol AF och bisfenol F, som fortfarande är tillåtna. Båda är syntetiska kemikalier som används i en mängd olika produkter, inklusive plastflaskor, matförpackningar och tandfyllningar. En ökande mängd forskning pekar på de kan ha negativa effekter på hormonbalans och reproduktiv utveckling för pojkar, precis som bisfenol A.
- En svensk studie från 2021 visar att bisfenol F ger pojkar lägre kognitiv förmåga och större inlärningssvårigheter i skolan. Forskarna mätte nivåerna av bisfenol F i livmodern hos 773 gravida kvinnor och undersökte sedan pojkarnas kognitiva förmåga vid sju års ålder genom att använda olika tester. Studien visade också att höga halter bisfenol F i livmodern gav pojkarna lägre poäng i tester av verbalt minne och exekutiva funktioner som till exempel planering och problemlösning. Studien fann ingen effekt på flickor.
- En kinesisk studie från 2012 visade att bisfenol AF kan vara farligare för testosteronnivåerna hos däggdjur än bisfenol A. Forskarna exponerade hanråttor för olika nivåer av bisfenol AF under en period på 28 dagar och mätte sedan nivåerna av testosteron i blodet hos råttorna. De fann att exponering för höga nivåer av bisfenol AF ledde till en minskning av testosteronnivåerna i blodet hos råttorna. Dessutom fann de att exponering för bisfenol AF påverkade strukturen och funktionen hos testiklarna hos råttorna, vilket kan ha påverkat testosteronproduktionen.
- En svensk studie från 2020 undersökte effekterna av exponering för bisfenol AF och bisfenol F på utvecklingen av testiklar hos kycklingar. Forskarna exponerade fosterkycklingar för olika nivåer av de två bisfenolerna samt för bisfenol A och undersökte sedan effekterna på utvecklingen av testiklarna hos kycklingarna. De fann att alla tre ämnena ledde till en feminisering av testiklarna hos kycklingarna, vilket innebär att de utvecklade strukturer som liknar äggstockar. Studien visade att bisfenol AF och F kan påverka utvecklingen av testiklar hos kycklingar på ett liknande sätt som bisfenol A, och att alla tre ämnena kan leda till feminisering av testiklarna.
- En egyptisk studie från 1996 visade en signifikant reducerad sexuell förmåga hos vuxna män som bar underkläder av polyester, ett material som innehåller bisfenol A. Dåtidens forskare antog emellertid att effekten berodde på att polyester impulserna från nervsystemet genom att generera statisk elektricitet, och en eventuell koppling till bisfenol undersöktes ej vidare.