Innan barnet förlöses måste kvinnan klippas upp.
Efter förlossningen vill de flesta inte bli hopsydda igen men en del protesterar och ska absolut sys ihop. Men vi får bara sy ihop förlossningsskadorna, säger barnmorskan Ingrid Cerna på Gävle sjukhus till lokaltidningen.
Själva könsstympningen är förenad med stor fara för kvinnan och sker oftast när hon är flicka, under icke-sterila förhållanden. Metoderna är enkla ibland används glasbitar för snitten och omskäraren kan lägga in gräs i slidan för att hindra den från att läka igen. Många kvinnor dör eller för svåra komplikationer och blir utstötta.
De kvinnor som flyttar hit är friska kvinnor som har lite pengar tror jag. De som är illa skurna eller sydda vill ingen ha, säger Ingrid Cerna.
Kvinnlig könstympning är vanligast i vissa delar av Afrika. I länder så som Egypten, Eritrea, Etiopien Somalia, Sudan är över 90 procent av kvinnorna drabbade. Även i länder utanför Afrika förekommer riten. Som bland kurder i Irak där så mycket som 73 procent av alla flickor äldre än 14 år är könsstympade.
Småflickor offer för brutal rit
I vissa delar av världen utövas könsstympning mot flickor på fasansfullt sätt. I Etiopien är det mer vardag än undantag att flickor rövas bort, våldtas och sedan mot sin vilja tvingas gifta sig med våldtäktsmannen. Hela 69 procent av giftermålen i Etiopien antas börja på detta sätt, enligt statistik från etiopiska myndigheter.
Flickor kan giftas bort i åldrar ned till sex år. Doktor Mulu Meleta berättar:
- Det är inte ovanligt att en man som inte har råd att skaffa sig en hustru, kidnappar en flicka, våldtar henne upprepade gånger och, om hon inte blid skadad, gifter sig med henne. Kidnappningen och våldtäkten utförd av våldtäktsmannen gör att offret och hennes familj, på grund av skammen, måste godta att flickan gifts bort, säger han till tidningen Meleta.
För att kunna ha samlag med så unga flickor, måste könet oftast öppnas med ett ingrepp som kallas incursion, som utan tvekan är den allra allvarligaste formen av könsstympning.
Doktor Meleta arbetar på ett särskilt sjukhus i Etiopien, som specialiserat på att vårda våldtagna kvinnor, som på grund av ung ålder efter våldtäkter eller könsstympningar lider av olika komplikationer.
Det är inte känt hur många som könsstympas i Sverige varje år. Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, ser kritik av könsstympning som ett uttryck för rasism.