Själv är Hassan av uppfattningen att Sverige är ett riktigt toppenland.
– Sverige är bra, säger han till SVT och understryker:
– Det är mycket bra i Sverige.
Uttalandet ligger i linje med tidigare siffror som visar att somalier är avsevärt mer nöjda med tillvaron i Sverige än vad etniska svenskar är. Mest nöjda med Sverige är somaliska analfabeter, enligt SvD, som beskriver gruppen som "de mest stolta svenskarna" som finns.
Enligt YLE är dock hela nio av tio somaliska invandrare analfabeter.
– De som känner sig allra mest hemma och stolta är somalierna, sade Bi Puranen, generalsekreterare för World Values Survey, när undersökningen presenterades.
När det gäller Hassan i Filipstad har SVT gjort ett så kallat snyftreportage där de försöker få det att se ut som att han knappt har gjort något annat än sökt jobb de senaste 11 åren, men ändå inte får något arbete.
Hassan är inte ensam om att vara somalier och inte jobba. Förra året visade en rapport från Moderaterna att mediansomalierns jobbinkomst var 100 kr i månaden. Resten utgjordes av bidrag.
Enligt SVT har Hassan en praktikplats på arbetsmarknads- och integrationsenheten (sic!) på kommunen. En enhet där enhetschefen Jim Frölander nyligen sade upp sig i protest mot den svenska invandringspolitiken.
– Vi håller på och byter befolkning. Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd. Men det är bara konstaterande av fakta att det faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det, sade Frölander till SVT innan han sade upp sig.
Han levererade också följande information till Aftonbladet i samma veva:
– Vet du hur många av våra nyanlända som behövde socialhjälp när de var klara med etableringsfasen, det vill säga när de teoretiskt skulle vara redo att gå ut på arbetsmarknaden? 98 procent. Men det är inget unikt för Filipstad. Så är det i hela Sverige.
Hur Hassan har tid att praktisera på den forne integrationssamordnarens gamla avdelning är dock oklart eftersom somaliern enligt SVT har nio barn, som han tar hand om själv eftersom han "blev änkling" för två år sedan.
Hur frun dog framgår dock inte av SVT-inslaget.
I Filipstad har 32 procent av invandrarna inget arbete. År 2017 saknade 58 procent av dem jobb, men siffran är ändå fortfarande betydligt sämre än siffran för riket som helhet, där 17 procent av invandrarna saknar arbete.
– Vi har absolut inte jobb till alla de som kom, men vi försöker att hjälpa dem och göra dem så anställningsbara som möjligt, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S) till SVT.