Aronsson "tror" inte att Ryssland skulle anfalla Sverige för att stoppa ett Nato-inträde, men en ansökan innebär ändå risker för just det.
Därför borde USA, Storbritannien och Frankrike inkludera Sverige i sitt kärnvapenparaply under ansökningsprocessen, enligt honom.
– Det handlar alltså inte om kärnvapen på svenskt territorium utan att de här makterna skulle garantera att de skulle kunna försvara med kärnvapen om någon angrep Sverige, säger han.
Varför de skulle vara villiga att göra det är dock oklart, eftersom Ryssland sannolikt skulle besvara ett sådant kärnvapenangrepp med just kärnvapen.
Aronsson är heller inte säker på att Storbritannien kommer att hålla sitt redan uttalade TV-löfte om att hjälpa Sverige vid ett angrepp under ansökningstiden, som sannolikt kommer att ta flera månader.
– Den brittiska försvarsministern Ben Wallace kan stå i tv och säga ”vi kommer hjälpa Sverige”. Men om det inte står på papper så gäller ju inte det. Vi lever i rättsstater allihopa. Det behövs en försvarsklausul för att det faktiskt ska vara bindande. Det är då kapitel fem i Nato kommer in i bilden, säger han till SVT Nyheter.
Regeringen ska enligt Expressen ha inlett samtal med USA och Storbritannien om bindande krigsgarantier under ansökningsprocessen. Samtidigt tänker regeringen skicka in ansökan redan i maj.