I media kommer allt oftare rapporter som uppges bygga på uppgifter från anonyma "amerikanska underrättelsekällor".
Nyligen uppgavs exempelvis sådana källor att Ryssland hade fört in kemiska vapen i Ukraina. Men enligt NBC News finns det egentligen inga belägg för den uppgiften.
I själva verket var de falska uppgifterna en del av ett "informationskrig".
Ett annat exempel är medieuppgifterna för en vecka sedan om att den ryske presidenten Vladimir Putin blir "vilseledd av sina egna rådgivare", som påstods inte våga berätta för honom hur dåligt kriget i Ukraina går.
En "västerländsk regeringstjänsteman" säger till NBC News att poängen är att "undergräva Moskvas propaganda och förhindra Ryssland från att definiera hur kriget uppfattas runtom i världen".
Ett annat syfte uppges vara att få den ryske presidenten Vladimir Putin ur balans.
Flera amerikanska tjänstemän medger enligt NBC News att USA använder information som ett vapen även i de fall där man har lågt förtroendet att för informationen är korrekt.
Falska uppgifter i media används också i förebyggande syfte, enligt NBC. Medieuppgifter om att Putin vänt sig till Kina för militär hjälp var fabricerade men spreds i media för att avskräcka Kina från att skicka vapen till Ryssland.
Viss information ska dock vara korrekt. Exempelvis förutspådde Biden-administrationen i veckor på att Ryssland skulle invadera Ukraina, vilket sedan också skedde.