Bulletin försökte under tingsrättsförhandlingen skapa oklarheter om huruvida lånet var ett lån och om pengarna betalts till rätt bolag. Bolaget lutade sig också mot att det skuldebrev som upprättats inte hade skrivits under av hela styrelsen, utan enbart av ledamoten Pontus Tholin.
Men Ribbhammars ombud, Liselott Agerlid från advokatbyrån Rolf Åbjörnsson, lämnade in bevisning i form av en mejlkonversation där det framgick att det var dåvarande styrelseordförande Atta Tarki som hade upprättat skuldebrevet och skickat det till Ribbhammar. Det var därmed bevisat att hela styrelsen hade godkänt lånet, även om skuldebrevet enbart var undertecknat Pontus Tholin.
"Hejsan ni unga entreprenörer. Jag har gillat affärer och risktagande all over i hela mitt liv. Lyckats bra o i dag har jag satsat 1/10 av mitt hopknåpta [kapital, red. anm]. Jättekul att få vara med o bygga nytt o sätta vänsteraktivisterna på plats. Varm kram till er alla", skrev Ribbhammar till Bulletin när allt var påskrivet.
Enligt skuldebrevet skulle pengarna betalas tillbaka 21 december förra året. Så blev det dock inte och i slutet av januari i år begärde Pia Ribbhammar Bulletin i konkurs.
Under förhandlingen i Stockholms tingsrätt sade Bulletins advokat Jens Tillqvist att skuldebrevet hade vissa formfel och att pengarna betalts till Neovista, Bulletins ägarbolag, vilket han påstod betydde att något fordringsförhållande mot Bulletin inte existerade.
Ingen av bolagets ställföreträdare fanns på plats när förhandlingen ägde rum i Stockholms tingsrätt.
– Nej, för de är av uppfattningen att det här är trams, förklarade Tillqvist för Fria Tiders fotograf under en paus i förhandlingarna.
Uppfattningen delades dock inte av Stockholms tingsrätt som biföll konkursansökan på fredagen, och istället konstaterade att Bulletins invändningar var ”uppenbart ogrundade”.
Efter tingsrättens beslut uppgav styrelseordförande Tino Sanandaji att Bulletin betalat hela skulden.
För att få konkursbeslutet upphävt måse tidningen dock bevisa att den inte heller i övrigt är på obestånd.
– Konkursbeslutet har inte gått i laga kraft ännu, om vår överklagan godtas kommer verksamheten driva vidare som vanligt. De anställda var informerade igår att det var vår plan ifall det skulle bli konkursbeslut idag. Vi har pengar att betala, därför behöver inte tidningen läggas ned, säger han i en kommentar till den egna tidningen.
Bulletin hade sex pågående ärenden hos Kronofogden, med sammanlagt krav om 650.000 kronor i februari. Resultatet för Bulletins första år uppgår till minus 30 miljoner kronor och rörelsekostnaderna är en bit över 40 miljoner kronor.