– Undersökningen visar att det framför allt är små företag som själva importerar och säljer via e-handel som har produkter med brister och det rör sig ofta om billigare produkter utan kända varumärken, säger Mariana Pilenvik, inspektör på Kemikalieinspektionen, i ett uttalande.
Totalt inspekterades 27 företag och allt ifrån hörlurar, lyktor och lampor till kökselektronik. De halter av ämnen som prylarna innehöll utgör ingen akut risk för användaren, men de bidrar till den totala exponeringen för kemiska ämnen. De kan också orsaka skador på hälsa och miljö när de tillverkas och senare blir till avfall, enligt Kemikalieinspektionen.
– Det är främst bly i lödningar samt ftalater och kortkedjiga klorparaffiner i plast som återkommer år från år. Det är viktigt att även småföretag ställer kemikaliekrav på sina leverantörer och att de har koll på vad deras produkter innehåller, säger Mariana Pilenvik.
Som tillverkare måste man ha fullständig kännedom om vilka ämnen som ingår i produkten och som importör är man ansvarig för de varor man säljer.
– Som konsument är det viktigt att vara medveten om att valet av produkter kan påverka hälsa och miljö. Man kan inte direkt se på en produkt om den innehåller farliga ämnen men vi hittar de flesta bristerna i lågprisprodukter av mindre kända märken. Titta efter CE-märkningen och använd din rätt att ställa frågor om produkten till företaget, säger Mariana Pilenvik.