Estoniakatastrofen

Rapport motbevisar stenteorin om Estonia-hålet: "5–30 meter lera"

Publicerad 22 december 2020 kl 13.44

Inrikes. Estonia ligger på en botten av 5–30 meter mjuk lera och därför är det osannolikt att berggrund eller sten har orsakat det stora hålet i fartygets skrov, uppger Aftonbladet.

Dela artikeln

DN Debatt talas det nu om "konspirationsteorier" efter den uppmärksammade Dplay-dokumentären om Estonia och det påstås att det nyupptäckta hålet i skrovet på fartyget orsakats av stenar på botten.

I materialet från dokumentären som avslöjade hålet ser det också ut som att båten ligger runt klippor.

Men i själva verket är det Östersjölera, säger vrakexperten Linus Andersson i Aftonbladet.

Att det inte handlar om klippor stöds av en rapport från 1996 som Statens haverikommission nu begärt ut.

Där framgår det att Estonia ligger på mjuk lera som är mellan 5-30 meter tjock. Dessutom är leran tjockast på södra sidan, där fartyget ligger, och tunnast på den motsatta sidan. Under leran finns hård morän och först 100 meter bort från Estonias norra sida är det ren berggrund under leran.

– Min uppfattning är att det inte finns någon bergformation eller sten där Estonia ligger, förutom de som stenar som dumpades senare vid övertäckningen. Folk har fått se ett par klipp från filmen, tittat lite för snabbt och dragit slutsatser av det, säger Linus Andersson till Aftonbladet.

Även Martin Schreuder, lektor på Chalmers universitet och expert på fartygsstabilitet, som tidigare ansett att hålet orsakats när fartyget slog i botten, bedömer nu det vara "osannolikt" att berggrund skapat hålet. Leran är helt enkelt för tjock och kan inte på egen hand ha orsakat det.

Ett par av de som skrivit debattartikeln i DN säger till Aftonbladet att de baserat sina slutsatser på andra experter och bilder från Dplay-dokumentären. Dan Josefsson hänvisar till "Ockhams rakkniv", alltså att den enklaste förklaringen troligen är den riktiga.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0