I en mätning från i maj uppgav 65 procent att de var villiga att låta sig vaccineras. Men i september hade den siffran minskat till 59 procent, enligt ännu ej publicerad studie från Södertörns högskola.
– Det som överraskade oss lite grann är att vaccinationsbenägenheten är inte så jättehög i Sverige, den är bland dom lägre i Europa om man jämför med dom europeiska länderna som är med i den här studien, säger en av forskarna bakom studien, Fredrik Stiernstedt, till SR.
I mätningen från september är det 19 procent som säger blankt nej till att vaccinera sig.
Den vanligaste orsaken till vaccinationsoviljan är oro för biverkningar.
Och den oron är kanske inte direkt obefogad. Massvaccinationen i samband med utbrottet av svininfluensa år 2009 ledde nämligen bland annat till att närmare 500 barn och unga i Sverige drabbades av narkolepsi. Många av dem fick sina liv förstörda och självmord begicks. Det hela har beskrivits som en av de värsta medicinska skandalerna i Sveriges historia.
Den gången beställde beställde Sverige hela 18 miljoner doser av vaccinet Pandemrix från läkemedelsjätten Glaxosmithkline, trots att forskare hade varnat för att vaccinet kunde orsaka neurologiska problem. Därefter uppmanade myndigheterna befolkningen att vaccinera sig. Cirka fem miljoner hörsammade uppmaningen.
I en intervju med Svenska Dagbladet i mars i år försvarade statsepidemiolog Anders Tegnell sitt beslut om massvaccination 2019. Han uppgav att det hade varit "djupt oetiskt" att inte vaccinera.