Estoniakatastrofen

Regeringens reaktion: Ska "utvärdera" nya Estonia-fyndet

Publicerad 28 september 2020 kl 09.41

Inrikes. Regeringarna i Estland, Finland och Sverige har publicerat ett gemensamt uttalande om de nya fynden i en dokumentärserie på Dplay som visar att Estonia sjönk med ett stort hål i skrovet. Fyndet går emot den officiella förklaringen till varför fartyget sjönk.

Dela artikeln

I morse publicerades unika bilder från en ny dokumentärserie på Discovery Network/Dplay som visar ett stort hål i skrovet på Estonia, som sjönk 1994 och tog 852 liv.

Bara ett par timmar efter artikeln har regeringarna i Sverige, Finland och Estland publicerat ett gemensamt uttalande.

Länderna ska gemensamt utvärdera den nya informationen, står det.

Samtidigt påpekar man dock att man litar på informationen i slutrapporten från 1997, som säger att bogvisiret slets loss av höga vågor och sänkte skeppet.

"Estland, Finland och Sverige har kommit överens om att en verifiering av den nya informationen som presenteras i dokumentären kommer att göras i överensstämmelse med avtalet mellan Republiken Estland, Republiken Finland och Konungariket Sverige om M/S Estonia som undertecknades 1995. Den grundläggande idén med detta avtal är att skydda M/S Estonia som en sista viloplats för katastrofoffer, från alla störande aktiviteter. Våra länder kommer att samarbeta nära i denna fråga och Estland som flaggstat kommer att leda denna process", skriver de tre regeringarna idag.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Fiskarsonen som tog strid för Frankrike. Han var Jean-Marie Le Pen.0 

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0