En av många däggdjursarter som idag riskerar att dö ut är den kritiskt utrotningshotade Sifakan (Propithecus verreauxi) som endast lever i den torra skogen på västra Madagaskar.

Storstudie: Människan – inte klimatet – bakom utdöda däggdjur

Publicerad 9 september 2020 kl 10.44

Utrikes. Människans påverkan kan förklara nittiosex procent av alla utdöda däggdjursarter under de senaste drygt hundratusen åren. Det visar en ny forskningsstudie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science Advances som motbevisar trendiga teorier om så kallade klimatförändringar.

Dela artikeln

Under de senaste 126.000 åren har takten med vilken däggdjur dör ut ökat med 1.600 gånger om man jämför med naturliga nivåer av utdöenden. Enligt den nya forskningsstudien beror denna ökning nästan uteslutande på människans påverkan.

Studien visar också att även förhistoriska människor hade en betydande negativ effekt på biologisk mångfald – och den var större än de mest genomgripande klimatförändringarna i jordens moderna historia, som till exempel den senaste istiden.

– Vi finner i princip inga bevis för klimatdrivna utrotningar under de senaste 126.000 åren. Istället ser vi att mänsklig påverkan förklarar 96 procent av utdöenden bland däggdjur under denna tidsperiod, säger en forskarna, Daniele Silvestro, i ett uttalande.

Studien motsäger den syn som många moderna forskare har, som går ut på att starka klimatförändringar är den största orsaken bakom utdöendet av de flesta förhistoriska däggdjuren. Istället så pekar de nya fynden på att däggdjursarter var motståndskraftiga även för extrema förändringar i klimatet.

Mängder av data från av fossiler ligger bakom forskarnas slutsatser. 351 däggdjursarter, som har dött ut sedan början av övre pleistocen (den geologiska epok mellan 126.000 – 11.700 år före nutid, har analyserats. Bland annat ikoniska arter som mammut, sabeltandad tiger och jättesengångare.

– Men dessa utdöenden skedde inte konstant och med en jämn takt. Istället kan man se bevis för kraftiga ökningar av utdöenden över olika kontinenter vid samma tid som människan först satte sin fot där. Och på senare tid har mängden utdöenden orsakat av människan ökat igen, denna gång global på global skala, säger forskaren Tobias Andermann vid Göteborgs universitet.

Idag är utrotningshastigheten av däggdjur den största sedan slutet av dinosauriernas era, enligt forskarna. Med hjälp av datorsimuleringar förutspår de dessutom att denna takt kommer fortsätta att öka fram till år 2100 och nå en hastighet av utdöende upp till 30.000 gånger högre än den naturliga. Detta om mänskligt beteende och förlusten av biologisk mångfald fortsätter.

– Trots dessa dystra prognoser så kan vi fortfarande vända trenden. Vi kan rädda hundratals om inte tusentals arter från utrotning med mer riktade och effektiva strategier för konservering. Men för att uppnå detta måste vi öka vår kollektiva kunskap om den växande biodiversitetskrisen och vidta åtgärder för att bekämpa denna globala kris. Vi har ont om tid. För varje förlorad art, förlorar vi för alltid en unik del av jordens naturhistoria, säger Tobias Andermann.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Oro för kinesisk AI får börsen att rasa

Doldisen Deepseek skakar om tech-världen.. Överträffar USA-jättarnas bästa AI-system i oberoende tester.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Han var Jean-Marie Le Pen. Jonas De Geer minns mannen som aldrig vek ned sig för det globala.0 

Mer från Utrikes

Forskarlarmet: AI:n kan redan klona sig själv

Vi kan redan ha passerat ödesmättade "röda linjen".. Avgörande egenskap för att överlista människor och ta över världen.0 Plus

CIA ändrar sig: Covid kom nog från labb

Reviderar sin ståndpunkt.. Ansåg tidigare att så inte kunde vara fallet.0 

Tyska miljöpartiet går till val på ökad invandring

Inför nyvalet.. Lanserar valmanifest som tydlig motpol till CDU.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0