Jomshof säger sig själv vara för lagen och menar på att "signalspaning är ett nödvändigt ont", men erkänner på samma gång att det finns brister med den.
Problemet jag ser i dag är att alla riksdagspartier inte ges insyn i den nämnd som har i uppgift att kontrollera verksamheten. Det är ett stort problem, som vi tänker göra allt för att åtgärda, säger han till Fria Tider.
Borde inte frågor om insyn och kontroll av verksamhet lösas innan man stiftar en ny lag som kan upplevas inskränka människors fri- och rättigheter?
Lagen finns redan. Det som nu beslutats är att även Säkerhetspolisen och Rikskriminalpolisen ska få tillgång till detta. Och jag är helt ärlig när jag säger att det finns för och nackdelar med denna verksamhet. Det kan vara integritetskränkande, men, vi menar ändå att fördelarna överväger. Det kan handla om yttre militära hot mot Sverige, kontraspionage mot andra staters underrättelseverksamhet, kartläggning av den internationella terrorismens strategiska förhållanden och annan grov gränsöverskridande brottslighet, som kan hota väsentliga svenska intressen.
Richard Jomshof tar även upp att signalspaning har förkommit under en längre tid i Sverige.
Signalspaning har vi haft sedan andra världskriget, den möjliggjorde att vi kunde hålla någorlunda koll på nazisterna. Detsamma gäller kommunisterna under kalla kriget.
En ledamot som valde att gå emot sitt parti under gårdagens omröstning är Roger Haddad i Folkpartiet. Han berättar att han röstade nej eftersom han inte anser att Rikskriminalpolisen ska tillåtas få signalspana.
Jag anser inte att de presenterat tillräckliga starka argument för att få beställa signalspaning. De argument jag tagit del av täcks in genom instruktionen till SÄPO. Dessutom har flera tunga remissinstanser ansett att det inte är självklart att Rikskriminalpolisen bör få dessa instrument, säger Haddad till Fria Tider.
Vänsterpartiet och Miljöpartiet var de enda partier som igår röstade nej till utökandet av FRA-lagen och istället ville riva upp den. Den så kallade FRA-lagen är ett antal större lagändringar som gjordes hösten 2009, ett år innan Sverigedemokraterna ännu hade representation i riksdagen. FRA-lagen röstades igenom med liten marginal i riksdagen, 158 ja mot 153 nej. Sedan dess har Socialdemokraterna ändrat uppfattning och partiet stöder numera FRA-lagen.