I december förra året kom de senaste PISA-resultaten som påstods visa att elever i Sverige klättrade i resultaten.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) kallade det "en glädjens dag".
Men nu visar en granskning i Expressen att det var en bluff.
Sverige hade felaktigt gallrat bort många utrikesfödda elever på ett sätt som står i strid med OECD:s regler.
Egentligen får man bara undanta så kallade nyanlända elever som läst svenska i mindre än ett år, men de som läst språket under ett år eller längre ska skriva provet. I Sverige undantogs även elever som läst svenska ett år eller mer.
Enligt Expressen skulle de svenska PISA-resultateten i läsförståelse varit "minst mellan 5 och 13 poäng lägre" om OECD:s regelverk hade följts på ett korrekt sätt, vilket motsvarar nära hela den uppgång som Sverige påstods ha haft i PISA sedan 2015. Det skulle också ha inneburit ett märkbart fall jämfört föregående provtillfälle samt en minskning med mer än tio placeringar i den internationella PISA-rankningen 2018.
Vidare hävdar Expressen att elever födda i Sverige men med svaga språkkunskaper också tycks ha gallrats bort.
– Det här är oerhört allvarligt, särskilt som PISA-resultaten i praktiken kommit att användas som ett mått både på hur den svenska skolan står sig i jämförelse med andra länder och hur den utvecklas över tid, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning, till Expressen.
Dessutom har Skolverket gjort "allvarliga felberäkningar" när man skulle undersöka felet. Enligt Henrekson har grava metodfel systematiskt förbättrat genomsnittet i resultaten.
Om Sverige följt reglerna skulle det svenska PISA-resultatet förmodligen ha backat i samtliga tre ämnen – läsförståelse, matematik och naturvetenskap – i jämförelse med förra gången provet gavs.