Det är Kungliga biblioteket som har öppnat upp tjänsten Svenska dagstidningar för alla svenskar under coronakrisen. Det är möjligt tack vare ett tillfälligt avtal mellan Kungliga biblioteket (KB) och upphovsrättsorganisationen Bonus Copyright Access.
– Möjligheten att ta del av svensk presshistoria tror vi kommer att uppskattas av många som nu sitter hemma, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande.
Svenska dagstidningar samlar nästan 400 år av nyhetsrapportering i digital form. Av upphovsrättsliga skäl är vanligtvis bara det allra äldsta materialet fritt att ta del av hemifrån. Den som vill läsa dagstidningar utkomna senare än 1904 har behövt besöka ett bibliotek som anslutit sig till tjänsten.
Men under den rådande smittspridningen har många svårt att ta sig till ett bibliotek. Då är det enligt KB viktigt att erbjuda nya digitala möjligheter att studera historien.
– Vi är väldigt glada att våra medlemsorganisationer kan bidra till att alla når Svenska dagstidningar under coronakrisen. Det känns särskilt viktigt att forskare som i vanliga fall har tillgång till tjänsten via universitet och högskolor nu kan fortsätta sitt arbete hemifrån, säger Nina Wadensjö, vd för Bonus Copyright Access.
Till att börja med gäller avtalet under april månad. Under den tiden är allt material i tjänsten tillgängligt var man än befinner sig i Sverige.
Svenska dagstidningar innehåller drygt 27 miljoner digitaliserade sidor, från 1600-talet fram till början av 2020. I tjänsten finns hela utgivningen av Aftonbladet, Dagens industri, Dagens nyheter, Expressen och Svenska dagbladet. Dessutom finns ytterligare cirka 900 tidningstitlar som i olika grad har digitaliserats av KB.