Den svenska Folkhälsomyndigheten har fått hårt kritik för sin hantering av coronautbrottet, och Sverige sticker ut i ett internationellt sammanhang genom sin ovilja att vidta åtgärder för att stoppa spridningen.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har konsekvent avfärdat de lösningar som införts i resten av Europa – som att stänga gränser och skolor – som meningslösa. Den kontroversielle myndighetsprofilen har ofta använt sig av vänsterargument som går ut på att man måste värna om "jämlikhet" och öppna gränser.
Först på måndagen medgav Tegnell att vi nu har en samhällsspridning av covid-19 i Sverige. Han rekommenderade också bland annat äldre att inte lämna sina bostäder.
Enligt en sammanställning som brittiska The Guardian har gjort så är Sverige och Storbritannien nu de enda länderna i Europa som inte har beslutat om att stänga skolor och universitet.
Precis som i Sverige har det framkommit uppgifter om att den brittiska regeringen planerar att medvetet låta medborgare smittas av viruset i syfte att skapa så kallad flockimmunitet. Då kan det vara en medveten strategi att hålla skolor öppna för att sprida viruset bland elever.
Teorin om flockimmunitet har bland annat förts fram av den brittiske regeringens vetenskapliga chefsrådgivare Patrick Vallance.
– Cirka 60 procent behöver smittas för att uppnå flockimmunitet, säger Vallance till Sky News.
Strategin har dock i efterhand övergetts av de brittiska experterna, som hänvisar till att den skulle leda till hundratusentals döda.