Just nu pågår regeringens forskningspolitiska proposition i Regeringskansliet.
Den ska presenteras hösten 2020 och pekar ut den forskningspolitiska inriktningen för de kommande åren, skriver regeringen på sin hemsida.
Regeringen påpekar att forskningspolitiken berör alla delar av samhället, och fokus för propositionen är olika samhällsutmaningar, däribland "klimatutmaningen", som det kallas.
Forskningspolitiken ska "svara mot globala och nationella samhällsutmaningar", anser regeringen.
Klimatet är nämligen det största problemet som finns, påstås det.
– Det står alltmer klart att klimatförändringarna är vår tids största utmaning. Att vi löser det är en av politikens viktigaste uppgifter. På flera håll i världen ser vi redan nu att klimathot begränsar människor i deras vardag, där kan forskning och innovation leda till att begränsa och vända den utvecklingen. Genom svensk forskning och innovation kan vi bit för bit bidra till ett klimatsmart samhälle, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.
Enligt ministern kan rentav hela demokratin hänga på att motverka så kallad klimatförnekelse.
– En annan viktig ingång är aktivt arbeta emot den forskningsresistensen som vi idag ser breda ut sig i delar av samhället som exempelvis manifesterar sig i klimatförnekelse. Vi behöver värna hur forskningsbaserad kunskaps sprids i samhället för att kunna bemöta de samhälls- och klimatutmaningar vi ser. I grund och botten handlar det om att värna vårt demokratiska samhälle, fortsätter hon.