Diagram från BRÅ:s senaste rapport.

Sexualbrotten har tredubblats – på fyra år

Publicerad 8 oktober 2019 kl 11.52

Inrikes. Alltfler svenskar säger sig vara utsatta för brott. Andelen som utsatts för sexualbrott minskar något, men över åren har brotten mångdubblats. Det visar Nationella trygghetsundersökningen (NTU) som Brå publicerar idag.

Dela artikeln

© BRÅ

Tydligare siffror över brotten.

Under tisdagen har flera medier basunerat ut att sexbrotten i Sverige minskar. Detta baserat på Brå:s rapport Nationella trygghetsundersökningen om självrapporterad brottslighet.

För 2018 uppger 6,0 procent av befolkningen att de utsatts för sexualbrott, mot 6,4 procent 2017.

Men tittare man längre tillbaka, ser man att sexualbrotten mångdubblats på några år.

2011 var motsvarande siffra 1,4 procent, 2006 var den 1,5 procent.

"Sett till utvecklingen över en längre tidsperiod är det sexualbrott som haft tydligast utveckling, då andelen som uppger denna utsatthet ökade tydligt fram till och med 2017. I den senaste mätningen syns i stället en minskning och det återstår att se om det är början på en nedåtgående trend", skriver Brå.

Brå:s senaste rapport visar också att den självrapporterade utsattheten för brott mot enskild person har ökat. Detta gäller särskilt hot, som är den brottstyp flest uppger att de utsatts för. Nästan varannan ung kvinna, 45 procent, uppger att de tagit en annan väg på grund av oro för brott.

– Att tillvaron begränsas är en allvarlig konsekvens av oro för att utsättas för brott som främst drabbar de enskilda kvinnorna, men i förlängningen är det ett problem för oss alla, om målet är att vi ska ha ett jämställt samhälle, säger Sofie Lifvin, utredare, Brå.

"Vidare har andelen utsatta för trakasserier ökat i princip varje år sedan 2010. Andelen utsatta för hot och personrån har ökat årligen från och med 2015, och även för misshandel kan nu en uppåtgående trend konstateras, då andelen har ökat för tredje året i rad", skriver myndigheten.

Den självrapporterade utsattheten har ökat för alla brott mot enskild person jämfört med 2017, utom fickstöld och sexualbrott. Hot är den brottstyp som flest uppger att de har utsatts för (9,1 procent) under 2018, och det är en tydligt uppåtgående trend de senaste fyra åren.

Tittar man längre tillbaka i tiden har personrånen ökat från 0,8 procent 2006 till 1,4 procent år 2018. Hot har ökat från 6,4 procent år 2006 till 9,1 procent år 2018. Misshandel har ökat från 3,0 procent till 3,5 procent. Trakasserier har under samma period ökat från 4,9 procent till 8,2 procent.

26,4 procent av befolkningen uppger att de utsattes för brott mot enskild person under 2018. Det är en ökning från 2017, då andelen var 24,7 procent, och det är även en ökning sedan 2016 då brottskategorin började mätas i sin nuvarande sammansättning, skriver Brå.

Journalisten Joakim Lamotte reagerar starkt på medias vinkling av Brå-rapporten som släpptes idag:

"Alla brott förutom sexualbrott ökar alltså rejält enligt den här rapporten. Vad gäller sexualbrott har vi sett en lavinartad ökning sedan 2014 och det vore absurt om den siffran fortsatte att stiga i all evighet. Nu är andelen som utsatts för sexualbrott 6 procent. 2014 var siffran 2 procent. På fyra år har alltså sexualbrotten i Sverige ökat trefaldigt, vilket är katastrof. Nu ser vi att även andra brott ökar i samma omfattning", skriver han på Facebook idag.


Nyheter från förstasidan

Aschberg fick Bonniers stora hederspris – för sin kamp mot "mörka krafter"

Hedras med Stora jounalistpriset. Samtidigt prisas Kalla faktas trollfabriksreportage som "Årets avslöjande".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.