Ekot avslöjade för en vecka sedan att Jämställdhetsmyndigheten, som invigdes i januari i år, har allvarliga problem med arbetsmiljön.
Bland annat präglas arbetsplatsen av vuxenmobbning och en majoritet av medarbetarna på den feministiska myndigheten mår så dåligt att de är på väg att bli utbrända.
I samband med att nyheten kom uppmärksammade Fria Tider att Jämställdhetsmyndighetens ledningsgrupp består av sex personer som samtliga är kvinnor. Detta ledde till att skribenter på Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet ifrågasatte hur jämställd Jämställdhetsmyndigheten egentligen är.
Nu försvarar sig myndigheten på sin hemsida – och hänvisar till att det skulle bryta mot regeringsformen att kvotera män med hänvisning till kön.
"De bäst lämpade"
"Generellt kan sägas att fler kvinnor än män arbetar inom fältet för jämställdhet, vilket kan vara en orsak till att fler kvinnor än män söker tjänster på Jämställdhetsmyndigheten. Myndigheten arbetar för att attrahera en mångfald av sökande för att fånga upp de bäst lämpade, oavsett kön, ålder, etnicitet m.m.", skriver myndigheten.
Enligt uttalandet arbetar 51 kvinnor och 16 män på Jämställdhetsmyndigheten. Vid myndighetens start sökte över 1.350 personer de utlysta tjänsterna.
Jämställdhetsmyndigheten medger vidare att "uppstartstiden varit ansträngt för medarbetarna" och att en psykosocial skyddsrond som genomfördes i augusti visade på "problem med stress, risk för utbrändhet och förekomst av trakasserier".
"Ledningen prioriterar utveckling av det systematiska arbetsmiljöarbetet, inklusive arbetet med likabehandling, liksom uppföljning och analys av resultatet från den psykosociala skyddsronden. En åtgärdsplan ska antas. Myndighetens skyddskommitté leds av myndighetens generaldirektör och består av skyddsombud, fackliga representanter, HR och avdelningschef", skriver myndigheten.
"Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten!"
Enligt uttalandet ägnar sig den nya feministmyndigheten främst åt att dela ut bidrag för att "stödja kvinnors organisering i egna sammanslutningar". Bidragen ska "främja kvinnors deltagande i den demokratiska processen och i samhällslivet" samt "möjliggöra för kvinnor att bevaka sina rättigheter och driva sina krav."
Exempelvis har organisationen "MENSEN – Forum för menstruation" fått drygt en halv miljon skattekronor för att arbeta för "menscertifiering av arbetsplatser" och "bryta menstabun i arbetslivet".
"Mens ska ut ur trosan, in i offentligheten!" konstaterar organisationen.