Stefan Löfven har länge drivit frågan om att EU ska ha en gemensam asylpolitik. Alltså: alla medlemsstater ska öppna sina gränser för asylsökare från tredje världen.
Fler och fler länder har dock sagt nej till detta, de som går i fronten är Polen och Ungern, som helt vägrar utomeuropeisk invandring.
Men Löfven ger sig inte. Han ska "tvinga" länderna ta emot invandrare från Mellanöstern och Afrika, förklarar han återigen.
– Jag tänker fortsätta driva frågan här om en tvingande omfördelning av de flyktingar som kommer till Europa. Alla länder har ett ansvar att ta emot asylsökande, säger han till Aftonbladet.
När tidningen påpekar att detta är meningslöst, eftersom det finns ett så pass klart motstånd mot en sådan politik från flera medlemsländer, svarar statsministern att argumentet ändå är "lika starkt".
Stefan Löfven är extra arg på Österrike, som är ordförandeland i EU just nu och dessutom värdland för EU-toppmötet. Landets förbundskansler är nämligen Sebastian Kurz, som snarast ställt sig på samma sida som invandringskritikerna och släppt frågan om en gemensam asylpolitik. Men Löfven menar att det är Kurz "skyldighet" att driva frågan om en enad invandringspolitik – trots att den är lönlös. Detta eftersom det enligt statsministern är "många" medlemsländer som vill ha det.