För första gången någonsin vill den japanska regeringen öppna för arbetskraftsinvandring till låglöneyrken, vilket lett till en stor debatt och oro. Många pekar på Sverige som ett exempel på hur man inte vill ha det, skriver Yle.
– Titta på hur det har gått för Sverige så får ni en bra bild hur det blir när man öppnar landet för invandring, säger den välrenommerade nationalekonomen Takaaki Mitsuhashi, under ett seminarium.
– Utlänningarna – främst från Afrika och Mellanöstern – har bosatt sig i stadsdelar som de sedan helt tagit över, förklarar Mitsuhashi. Polisen vågar inte ens åka dit.
När Mitsuhashi besökte Sverige, reste han ut till Husby för att själv skapa sig en bild av hur invandringen påverkat det svenska samhället. Besöket beskriver han med orden “vad det än var, inte var det Sverige. Den utvecklingen vill vi inte ha i Japan”.
Han anser att det är utmärkt som det är i Japan nu, med en procent av befolkningen av utländsk härkomst.
Tidigare hade han stöd av landets ledande politiker, men akut arbetskraftsbrist och en åldrande befolkning har skapat nya problem.
Man kommer att sakna en halv miljon människor inom vårdsektorn inom en tioårsperiod och redan idag går företag i konkurs för att de inte hittar människor att anställa.
När Yle frågar unga japaner om deras tankar kring ökad invandring möts de av skepsis.
– Vi har en unik kultur och jag tycker det är viktigt att vi vårdar den på bästa sätt, säger en ung man.
Vissa oroar sig för att den artiga servicekulturen kommer att hotas om invandrare får jobb i butiker.
– Jag vet inte om de passar så bra till att stå i butiker. Vi japaner har nog en bättre känsla för service och vet hur man ska behandla kunder så att de känner sig välkomna och vill handla. Kanske skulle det bli en jobbig stämning för alla om de invanda reglerna inte följs. Jag vet inte, det är bara en känsla jag har, säger en ung kvinna.
Under 2017 tog Japan emot tre flyktingar rapporterade Reuters.