Sverige är ett land av "hat", "nazism" och "rasism".
Det skulle man åtminstone kunna tro om man tog Stefan Löfvens tal i Almedalen för sanning.
Statsministern inledde genom att fokusera på så kallat näthat, rasister, nazister, förintelsen, nazityska koncentrationsläger, attacker mot muslimer och judar, konspirationsteorier samt "utländsk" påverkan i det svenska riksdagsvalet i höst.
I förbifarten nämndes även islamister, fast under mer dunkla begrepp som "Daesh" och "fundamentalister".
Först talade han om det klimat som rådde efter första världskriget, och det som skulle komma att frambringa andra världskriget:
– Utanför mitt arbetsrum i Rosenbad hänger ett gammalt fotografi på den liberala statsministern Nils Edén och hans regering. Vid slutet av 1918 stod de inför sitt livs beslut. Europa låg i ruiner. I Sverige rådde hungersnöd, inflation, och tiotusentals dog i spanska sjukan. I det läget ska Edéns regering försöka svara på folkets krav om allmän och lika rösträtt. Men han är orolig att förslaget ska falla – och att extremistiska grupper ska ta till våld, inledde Löfven.
– Idag, hundra år senare, ser vi hur extremismen försöker mobilisera igen. Vi ser ett växande hat på nätet, inte bara från anonyma konton med nazisymboler eller Daesh-flaggor, utan från människor, med namn och porträtt, leende in i kameran, som vräker ur sig det grövsta och mest förnedrande de kan komma på.
– Detta gör vårt land såbart, inte minst eftersom utländska krafter kan komma att utnyttja den här hatiska stämningen och elda på konflikter och få ut falsk propaganda. Det kväver demokratin, sade statsministern och menade att många avstår från att uttrycka sina åsikter på internet eller bli aktiva politiskt av rädsla för att utsättas för "näthat".
– Vem kommer vilja engagera sig för sitt samhälle i framtiden, vem vill synas i TV, skriva artiklar, eller ens spela fotboll, om du riskerar drabbas av detta avgrundsdjupa hat, detta totala mörker?, fortsatte han.
Att forskare kommit fram till att det aldrig fanns någon "hatstorm" mot landslagsspelaren Jimmy Durmaz, utan att det var ett automatiserat botnät som låg bakom hatinläggen, var inget Löfven nämnde.
– När rasister attackerar muslimska kvinnor, när fundamentalister trakasserar kristna flyktingar och judar som bär kippa, när nazister i Umeå hotar den judiska föreningen tills de tvingas stänga ned så känner dessa förtryckare stödet, av varje hatiskt inlägg som skrivs, av varje konspirationsteori som sprids!, dundrade statsministern.
Han öppnade också för ny lagstiftning för att stoppa nazistgrupper.
– Och vänner, det har kokat inom mig, när jag sett nazister härja här i Visby, störa, skrämma, trakassera och nu i går kväll: attackera kvinnor som bär regnbågsflaggor. Oavsett om befintlig lagstiftning behöver användas bättre, eller nuvarande lag behöver skärpas, så ska min regering göra det som krävs för att vårt demokratiska samhälle ska kunna försvara sig själv. Vårt land ska aldrig låta antidemokratiska krafter utnyttja demokratin för att förgöra den! Aldrig!
Löfven citerade sedan vad förintelseöverlevaren Hédi Fried skriver i antologin "Handbok för demokrater", och påpekade att hon överlevt både Auschwitz och Bergen-Belsen.
– Jag kommer ta striden för en svensk demokrati, präglad av respekt och humanitet. Jag kommer göra allt i vår makt i EU, för att Europa aldrig igen ska falla ned i hatets mörker. Jag kommer använda vår röst i FN, och alla internationella arenor där Sverige har makt, till att försvara människans okränkbara värde, lovade Löfven.
– Men i Sverige räcker det inte att bara markera mot hatet, även om vi alltid måste markera när vi ser kränkningar begås, fortsatte han. Det räcker inte att bara höja straffen, även om vi alltid ska bestraffa de som hotar och hetsar till våld mot andra. Vi behöver göra något mycket större. Inget barn föds att hata. Hat är något som vi lär oss. Och jag vet att det går att förändra samhället, så att extremistiska ideologer får så mycket svårare att lära ut sitt hat!
Enligt Löfven är lösningen att "hålla ihop".
– Vänner, nu måste vi alla göra vårt, för att förstärka gemenskapen och försvara demokratin. Sverige utmanas av extremistiska krafter. Men då som nu vet vi: Det går inte sönder – om vi håller ihop!