" /> " /> " />
Familjehemmen och pengarna
Faksimil

S-politiker driver utvisade tvååringens familjehem

Publicerad 24 september 2012 kl 08.54

Inrikes."Vi är politiker, men vi har också känslor" sade socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) till Aftonbladet när han skulle förklara varför Lunds kommun under närmare två års tid hade försökt förhindra att en tvåårig flicka skulle få återförenas med sina föräldrar i Frankrike. Men nu visar Fria Tiders granskning att agerandet, som döms ut som "anmärkningsvärt" av Migrationsverket, kan ha krassa ekonomiska motiv. Mannen som driver familjehemmet där kommunen har tvångsplacerat flickan heter nämligen Miklos Liewehr - och är själv kommunpolitiker i Skåne.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredags som tidningen Aftonbladet startade ett mediadrev mot Migrationsverket efter att myndigheten hade beslutat att en tvåårig flicka, som tvångsomhändertagits av socialnämnden i Lund, skulle överlämnas till franska sociala myndigheter för att få återförenas med sina föräldrar.

Enligt Aftonbladet, som byggde sin artikel på uppgifter från politikerna i Lunds socialnämnd och från familjehemmet, var beslutet "helt orimligt" och innebar att flickan skulle hamna på ett franskt "barnhem". Den vänstervridna tidningen startade sedan ett upprop där både Aftonbladets ledarskribenter och kommunpolitikerna i Lund krävde att flickan skulle få stanna på familjehemmet i Broby i Skåne.

– Man värnar jättemycket om de biologiska banden. Men det pratas sällan om den psykologiska anknytningen som är oerhört viktig under de första åren. Vem betraktar flickan som sina föräldrar? Handlar det alltid bara om gener och blodsband? sade socialnämndens ordförande Göran Wallén (M) till Aftonbladet.

Han ansåg att de kommunalt tillsatta fosterföräldrarna i familjehemmet, där flickan tvångsplacerades, nu borde ha en bättre rätt till barnet än de riktiga föräldrarna.

– Vi är politiker, men vi har också känslor. Om man inte har det är det frågan om man ska sitta i en nämnd och besluta om människors öde, sade Göran Wallén.

Men nu visar Fria Tiders granskning att det kan finnas mer än bara känslor bakom politikernas ovanliga engagemang för att familjehemmet ska få behålla flickan, trots att hon inte är deras barn och trots att det strider mot lagen. Enligt uppgifter från Valmyndigheten som Fria Tider har tagit del av är nämligen mannen som driver familjehemmet, Miklos Liewehr, själv aktiv som kommunpolitiker för Socialdemokraterna i Östra Göinge i Skåne.

Men i Aftonbladets artikel om händelsen finns Miklos Liewehr inte med – varken på bild eller med namn. Istället är det endast hans fru som intervjuas. Den 50-årige S-politikern nämndes inte heller när statliga SVT besökte familjehemmet i Broby – trots att man ser honom skymta förbi i bakgrunden vid flera tillfällen. Sedan dess har S-politikern förekommit i några inslag i annan media, men aldrig presenterats som politiker trots att han sysslar med omsorgsfrågor i kommunen.

Hur mycket skattemedel S-politikern tjänat på flickans familjehemsplacering är okänt, men enligt Svenska kommunförbundets rekommendationer ska 3 448-5 582 kronor i månaden betalas ut för att täcka kostnader och ytterligare 4 115—9 232 kronor i månaden betalas ut som arvode. I praktiken kan dock ersättningarna bli betydligt högre, ofta runt 30 000 kronor i månaden, enligt personer med insyn i familjehems­näringen som Fria Tider talat med.

Oavsett hur stor ersättningen har varit i det enskilda fallet så står det klart att kommunpolitikerns kollegor i Lund har gjort allt som står i deras makt för att sabotera möjligheten för tvååringen att återförenas med sin biologiska familj. Även Aftonbladet arbetar i samma riktning och försöker till och med få det att låta som att flickan inte har någon biologisk familj.

"För ungefär ett år sedan vände sig någon som påstod sig vara flickans mor till algeriska ambassaden i Stockholm och ville ha hjälp med att återförenas med dottern. Sedan hördes inget mer", skriver tidningen, trots att mammans existens och identitet sedan länge har varit känd av de svenska myndigheterna.

I ett pressmeddelande från Migrationsverket som släpptes sent på söndagskvällen ger myndigheten en skrämmande inblick i Lunda­politikernas och Aftonbladets agerande. Av pressmeddelandeet framgår att under den tid som tvååringen har vistats i Sverige har socialförvaltningen i Lunds kommun varit skyldiga att eftersöka hennes föräldrar. Socialnämnden i kommunen beslutade redan den 21 oktober 2010 – alltså för nästan två år sedan – att tvångsomhänderta Haddile Khemice enligt lagen om vård av unga (LVU).

"Under denna tidsperiod har socialnämnden inte vidtagit några åtgärder för att eftersöka Haddiles föräldrar. Trots att moderns identitet är känd och det också är känt att både mor och dotter är franska medborgare har t.ex. inga kontakter tagits med franska myndigheter för att eftersöka flickans mamma eller pappa", skriver Migrationsverket och kallar agerandet för "anmärkningsvärt", vilket är kanslisvenska för "fullständigt jävla sanslöst" eller "helt åt helvete".

Till skillnad från i många andra länder är det inte olagligt för svenska politiker att dela ut lukrativa skattefinansierade sidouppdrag till sina egna kollegor och kompisar. Sveriges politiker omfattas inte heller av något så kallat bisyssloförbud, som förbjuder näringsdrivande sidoverksamheter och som har till syfte att förhindra korruption. Något sådant förbud finns inte ens för de mycket välavlönade politikerna i Sveriges riksdag.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.