Idag offentliggjordes först att författaren Klas Östergren lämnar Svenska Akademien.
Därefter meddelade även Kjell Espmark, som varit ledamot sedan 1981, att han också hoppar av. I samband med avhoppen riktar de häftig kritik mot Akademien.
"Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet – då kan jag inte längre delta i arbetet", skriver Espmark till DN.
Någon mer utförlig kommentar ges dock inte, på grund av den tystnadsplikt som råder.
– Jag får inte berätta vad som har hänt eftersom jag är bunden av det tystnadslöfte som jag avlade vid inträdet i Akademien, förklarar Kjell Espmark för TT.
"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak", skriver Klas Östergren till Svenska Dagbladet.
Från Svenska Akademiens håll säger man att man inte har någon kommentar alls.
Formellt sett är det dock omöjligt att lämna Akademien, vilket i praktiken innebär att de båda avhopparna helt enkelt kommer låta bli att medverka i den fortsatta verksamheten.
Enligt Lisa Irenius, SvD:s kulturchef, är avhoppen troligen ett resultat av den utredning som tillsattes i december för att utreda samtliga ledamöters relationer till den så kallade Kulturprofilen som anklagades för sexuella trakasserier och övergrepp i samband med #Metoo. Denna utredning ska nu vara klar och ha lagts fram för Akademien.
DN:s kulturchef Björn Wiman anser att avhoppen är en "katastrof" för Svenska Akademien och att Akademien kommer få mycket svårt att upprätthålla något slags anseende efter detta.
Senare på fredagen har även Peter Englund meddelat att han hoppar av Svenska Akademien, enligt ett brev till Aftonbladet.