Alla var inte välkomna under regnbågen när skattefinansierade Menagruppen höll föredrag den första augusti på Pride. Arrangemanget "Queer People of Color" var bara öppet för hbtq-personer som inte är "vita", vilket framgick av inbjudan som senare snabbt togs ned från internet. "OBS! Endast för icke-vita hbtq-personer", stod det under beskrivningen av föredraget.
Slängdes ut av sex vakter
Christoffer Dulny och Eric Myrin från Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU besökte föredraget men blev snabbt utslängda av sex vakter. Förklaringen som arrangörerna gav var att de båda männen var vita och att arrangemanget inte var öppet för vita personer. SDU:arna anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO).
"Gick tillsammans med en vän in för att lyssna på ett seminarium i Pride house. Efter en stund kommer arrangörerna in och säger att det inte är öppet för alla", skriver Eric Myrin i sin anmälan till DO och fortsätter:
"Efter att ha kommit fram till att jag och min vän är vita ber man oss att lämna rummet. Vi ifrågasätter detta, men arrangören står på sig och menar att seminariet endast är för icke-vita och vi måste lämna eftersom vi är vita", avslutar han.
DO:s uppgift: Progressiv samhällsutveckling
DO skriver i sitt beslut att man inte kommer att driva ärendet vidare till domstol. Detta motiveras med att man hävdar att myndighetens verksamhet handlar om att driva på en progressiv samhällsutveckling, snarare än att se till att den svenska diskrimineringslagstiftningen följs.
"De ärenden som DO beslutar att utreda är ärenden som vi bedömer kan ge störst effekt för att påverka utvecklingen framåt mot ett samhälle där det inte förekommer diskriminering", skriver Ulrika Dietersson, chef för samhällslivsenheten på DO.
Faksimil: DO.se GILLAR PRIDE: Såhär såg myndigheten DO:s hemsida ut samma dag som den anmälda händelsen inträffade. Men myndigheten har ändå beslutat att pröva ärendet utan att beröra jävsfrågan.
"Efter att ha gått igenom uppgifterna i din anmälan har DO beslutat att inte starta en utredning, utan vi avslutar ditt ärende", skriver Dietersson och framhåller att de inte tagit ställning till om männen diskriminerades.
Spretig DO-praxis
Fall som DO tycker är viktiga att driva inkluderar exempelvis ett fall då en kvinna kände sig diskriminerad på en kockutbildning för att det tillagades fläsk eller att någon kände sig diskriminerad efter att ha blivit avhyst från ett tåg då vederbörande blockerade mittgången med en bönestund. I ett annat fall lyckades DO utverka skadestånd åt en arbetslös arab som gått miste om ett jobb för att han vägrat ta den kvinnliga chefen i hand, med hänvisning till sin muslimska tro.
Regelrätt segregation har myndigheten dock inte haft några problem med - så länge det sker på invandrarnas villkor. En skola som undervisade i svenska för invandrare beslutade att skilja mellan kvinnor och män i ett klassrum med en skärm, så att de inte skulle se varandra. En kursdeltagare anmälde detta till DO, men de avslog ärendet och menade att skolan handlade rätt, rapporterade SVT.
DO:s beslut kan inte överklagas.