"Det behövs förstärkningar med personal, fler prövningsenheter och lokallösningar, något som tar både tid och resurser att få fram", skriver Migrationsverket i en skrivelse till regeringen.
Sammantaget kan det totala antalet invandrare komma att uppgå till nästan 180 000 personer 2013, vilket nästan är en fördubbling jämfört med invandringen 2011. För att finansiera den rekordhöga invandringen av i huvudsak bidragstagare från tredje världen har statsminister Fredrik Reinfeldt utlovat en rad reformer. Bland annat planerar regeringen att frysa svenskarnas privata pensionssparande och vidta en rad andra åtgärder för att få svenskarna att stanna i yrkeslivet tills de fyllt 75 år.
Bidragsstarka grupper
Under årets första åtta månader har det kommit betydligt fler asylsökande somalier, afghaner, syrier, serber (dvs romer) och bosnier (också romer) till Sverige. Ökningen är särskilt stor för flyktingar från inbördeskrigets Syrien, skriver Sydsvenskan.
I höstbudgeten har regeringen Reinfeldt lovat kommunerna 1,3 miljarder extra för att garantera socialbidragsförsörjningen åt de somaliska anhöriginvandrarna under de två första åren i landet. Detta trots att etableringsersättning, barnbidrag och andra statliga bidrag normalt överstiger 21 000 kronor i månaden för en somalisk mamma med tre barn. Kommunerna räknar dock med att behöva skjuta till pengar i form av socialbidrag för att täcka ytterligare krav från den bidragsstarka folkgruppen, som till över 90 procent utgörs av högbidragstagare. Även efter två år ska staten skjuta till pengar. Enligt ett färskt besked från integrationsminister Erik Ullenhag ska invandrarna ha rätt till s.k. aktivitetsstöd på 223 kronor per dag även efter att två år har gått. Pengarna tas från statliga arbetsförmedlingen och finns med i regeringens höstbudget.