Det var i april som den 40-årige mannen greps efter att ha hotat en tjänsteman vid socialförvaltningen till livet. Han häktades misstänkt för våld mot tjänsteman och dömdes i maj till en månads fängelse.
Men mannen misstänktes även för narkotikabrott varför polisen gjorde en husrannsakan hos honom.
Då hittade polisen flera intressanta saker, som sju hemmagjorda och skarpslipade svärdsliknande föremål i en väska, en militärhjälm, ett kikarsikte, två tubkikare, en tygpåse med glaskross och IS-bilder.
"Några av föremålen kan direkt användas som vapen/tillhyggen vid ett eventuellt attentat. Inget av föremålen togs i beslag", skriver polisen i sina interna dokument, som Metro tagit del av.
I dokumenten står det också att mannen försökt anskaffa vapen och sprängmedel, och att han hade ledarrollen i en lokal gruppering i Härnösand som förespråkar radikal islamism.
Därför inledde polisen även en förundersökning om förberedelse till terroristbrott.
Men när åklagaren Daniel Brodén tog över fallet rubricerades det som förberedelse till grov misshandel. Nu har han lagt ner ärendet eftersom brott inte kan styrkas.
Den nordafrikanske mannen har till exempel hävdat att svärden i hans hem inte tillhör honom utan en bekant som arbetar som "fakir".
– Det är uppgifter som vi inte kan motbevisa, säger Daniel Brodén till Metro.
Och även om mannen hade flera andra misstänkta föremål i sitt hem, som militärhjälmen, är de inte olagliga att äga.
Den 40-årige invandraren ska ha uppmärksammats hos polisen redan 2015, då han stoppades med flera andra personer i sin bil på Öresundsbron. En av männen i bilen var en tunisier i 30-årsåldern som flaggats som "spärrad" från länder i Schengen på grund av att han ansågs vara "våldsbenägen och beväpnad", skriver Metro.
40-åringen är ursprungligen från Nordafrika och kom till Sverige 2005. Han har urskuldat IS-bilderna med att det är en religiös symbol och "inget annat".
Säkerhetspolisen har kopplats in i ärendet men vill inte kommentera eventuella åtgärder.