Fartyget Baltica har kartlagt botten i ett område sydväst om Gotland med ekolod och hittat tiotusentals misstänkta föremål som kan vara bomber varav en stor andel tros vara stridsgas. Det rapporterar Ekot.
Området som undersökts är lika stort som Vättern och man tror att området använts som en dumpningsplats för ammunition efter andra världskriget. Ulf Olsson är chef för sjömäteri på Sjöfartsverket:
Av de här kanske 50 000 objekten vi har hittat så kan det vara upp till 10 000 - 15 000 som skulle kunna vara kemisk ammunition, sa han till Ekot.
Ulf Olsson menar dock att allmänheten kan vara lugn. Så länge bomberna ligger kvar på botten utgör de liten risk.
Det är egentligen generellt fiskeförbud i sådana dumpningsområden dock har vi sett att det finns rester av trålar som ligger där. De har kanske fått upp bomber på däck och sedan skurit av nätet och dumpat dem direkt eftersom de inser att det är så farligt. Vi ser också trålspår på botten och att det har fiskats där även om man inte får göra det, förklarade Ulf Olsson.
Sjöfartsverket kommer nu att skicka ned robotkameror för att undersöka de misstänkta föremålen. Resultaten av kartläggningen kommer att presenteras 2014 och då kommer Östersjöländerna att ta ställning till vad som bör göras.
Efter andra världskriget tror man att det dumpades 55 000 ton bomber med senapsgas i Östersjön. Gas användes aldrig i strider under kriget.