Vårt hav

Tiodubblad bottendöd i Östersjön

Publicerad 28 juni 2014 kl 12.25

Vetenskap. Östersjön har världens största yta av syrefattiga havsbottnar orsakade av människan. De döda havsbottnarnas storlek har ökat tiofaldigt under de senaste 115 åren, visar ny forskning.

Dela artikeln

Ett internationellt forskarlag rapporterar nu att omfattningen av syrebrist i Östersjöns bottenvatten har blivit mer än tio gånger större de senaste 115 åren.

Ytan med döda bottnar har ökat från 5 000 kvadratkilometer år 1900 till drygt 60 000 kvadratkilometer under år 2012. Tillräckligt med syre i havets bottenvatten är nödvändigt för ett välfungerande ekosystem med få giftiga algblomningar. Brist på syre leder till att de djur som lever på bottnen dör.

– Vi visste sedan tidigare att de djupare delarna av Östersjön har varit drabbade av syrebrist under lång tid. Med vårt nya angreppssätt kan vi skilja på effekter av klimat, saltvatteninflöde och näringsämnen, faktorer som på olika sätt påverkar mängden syre i vattnet, säger Daniel Conley, professor vid Lunds universitet och en av forskarna som arbetat med studien, i ett pressmeddelande.

Studien visar att tillförseln av näringsämnen är den huvudsakliga orsaken till den syrebrist som råder i Östersjön idag. Forskarna menar att ökningen av syrebrist beror på att mer näringsämnen än tidigare kommer ut i havet på grund av ökad användning av gödningsmedel, intensivare djurhållning, förbränning av fossila bränslen och utlopp från reningsverk.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.