Planen började utarbetas redan 2012 och påannonserades därefter i ett TV-sänt tal i november 2014.
– Det jag ska presentera är vad jag kan göra, med mina befogenheter som president, för att få systemet att fungera bättre – samtidigt som jag samarbetar med kongressen och uppmuntrar dem att nå en tvåpartilösning för en lag som kan lösa hela problemet, sade presidenten i sitt luddigt formulerade tal för drygt två år sedan.
Tanken var att med en så kallad exekutiv förordning köra över kongressens nej och utfärda en amnesti ändå, trots ett massivt folkligt motstånd. Mellan 11 och 12 miljoner illegala invandrare beräknas finnas i USA, varav de flesta är latinamerikaner. Många av dem arbetar svart och det var framför allt dem Obama vill belöna med amnesti.
Men att skapa en gräddfil till permanent uppehållstillstånd för dem som brutit mot lagen var inte uppskattat. Texas, en delstat där man bedömer att runt 15 procent av de illegala invandrarna bor, gick i bräschen för en rättsprocess mot presidenten. Efter bara några veckor hade hela 26 delstater anslutit sig till upproret mot Obama.
En lokal federal domstol i Texas beslutade i februari 2015 att amnestin skulle stoppas. Efter en segdragen rättsprocess valde regeringen, med justitiedepartementet i spetsen, att överklaga direkt till högsta domstolen. I somras röstade fyra av justitieråden ja till Obamas amnesti medan fyra röstade emot. Låsningen innebar att den lokala Texasdomstolens beslut stod fast och att amnestin stoppades.
Obamas manöverutrymme har efter det i princip försvunnit.
Samtidigt som regeringen arbetat med sin amnestiplan har illegala invandrare uppmanats att ge sig tillkänna för att kunna ansöka om amnesti. Närmare 750.000 finns därför i en databas där de uppgett namn, adress, kontaktinformation till släktingar med mera.
Från och med 20 januari kommer Donald Trump ärva den databasen och kan då komma att lämna över den till gränspolisen. Det skulle i sådana fall innebära att Obama av misstag förberett för massutvisningar av hundratusentals illegala invandrare, allt beroende på hur Trump väljer att agera.
Under valkampanjen hade den tillträdande presidenten en tuff retorik mot mexikaner och andra illegalt invandrade latinamerikaner. Sedan dess har han emellertid mjukat upp retoriken något och talat om att de som är skötsamma kanske, trots allt, kan komma att få stanna i USA.