Åtgärderna mot de romska lägren har väckt indignation. Många trodde att den nya socialistregeringen skulle se mellan fingrarna angående de mångtaliga illegala romlägrerna runt om i Frankrike, men landets inrikesminister Manuel Valls försvarar sig och säger att lägren utgör en utmaning för människor som lever tillsammans.
I onsdags stängdes romska läger runt om i Frankrike ned. I Lille såg poliser i kravalluniformer till att 200 romer kunde utrymmas från ett läger. Omkring 100 romer avhystes nära Lyon. Liknande scener utspelades runt om Frankrikes stora städer, inklusive Marseille. I Belleville i centrala Paris förstördes husvagnar och hyddor och ytterligare ett 100-tal personer fick maka på sig.
- Vi är förfärade, säger Yann Lafolie, ledare för den romska organisationen LAtelier Solidaire.
- Många barn kommer att sova på gatan inatt. Sarkozy utvisade oss aldrig. Till slut var det socialisterna som gjorde det.
De flesta av de avhysta ska flygas hem till Rumänien, sade en källa på inrikesministeriet till Daily Mail, och fortsatte med att säga att målet är att bli av med de illegala lägren.
The New York Times skriver att 240 romer flögs tillbaka till Bukarest i torsdags. Romerna får 2500 kronor och en gratis flygbiljett om de återvänder frivilligt.
Efter kritik insisterade inrikesminister Manuel Valls att aktionerna utfördes först efter noggranna utredningar och att beslutet oftast var grundat på hygieniska farhågor. Hollande lovade efter kritik att lägren ska stängas först när alternativa bostäder är tillgängliga.
De romska lägren kopplas ihop med många tjuvar och rånare i de stora städerna. Lägrens grannar klagar på oljud, asocialt beteende och grov brottslighet. Humanitära organisationer har kopplat ihop lägren med dålig hälsa och allvarliga sjukdomar som tuberkulos.
Ända sedan 2010 har lägren utanför Lille varit föremål för klagomål, något som för en tid sedan ledde till skottlossning.
Sarkozys beslut att stänga ner romska läger 2010 ledde till skarpa fördömanden. Romska grupper anklagade Sakozy för etnisk rensning och hänvisade till att romer hade varit offer för förintelsen och att de nya rensningarna bara är en del av en ny rasistisk förföljelse av alla immigranter inklusive sex miljoner muslimer.
Eftersom Bulgarien och Rumänien inte är medlemmar av Schengen har deras medborgare bara rätt att stanna högst i tre månader utan visum. Visumet kan förlängas om de hittar jobb eller påbörjar studier.
Upp mot 15 000 romer tros leva i läger i läger i Frankrike. Landet har tidigare deporterat illegala romer, vilket mött skarp kritik från Europakommisionen.