Matti Putkinen.

En folkfiendes berättelse

Publicerad 22 december 2016 kl 16.47

Bok. Tiden går. Allt färre vittnen finns kvar till de dramatiska händelser som det ingermanländska folket fick utstå under Sovjettiden. Ett vittnesbörd från en överlevare blev liggande i hela 60 år innan det publicerades då hans söner såg till att det blev tillgängligt, skriver Arvid Öhman i en recension av boken Fånge, Spion, Partisan av Matti Putkinen (Fischer & Co, 2016).

Dela artikeln

Matti Putkinen föddes i en liten bondby i Ingermanland, området mellan Finland och Estland. Hann skildrar sin uppväxt i Sovjet med galghumor och sarkasm. Språket är levande och lättläst och berättartekniken är personlig men effektiv.

Kommunisternas misslyckade samhällsföretag kontrasterar till de sega ingermanländarnas förmåga att överleva trots umbäranden och brist på mat. Framförallt var det kollektiviseringen av jordbruket som slog undan benen på det ingermanländska folket. De förlorade sina byar och därmed sin kultur.

Matti berättar en historia om en vanvettig tid som han mot alla odds överlevde. Av de cirka 140.000 ingermanländare som levde där längst inne i Finska viken återstår idag enbart spillror. Hälften strök med av kommunismens övergrepp. De deporterades, arkebuserades eller bara försvann spårlöst. Resten är utspridda runt om i världen. Flera tusen av deras ättlingar lever i Sverige.

Mattis historia överträffar det mesta man har läst om sorgliga krigsöden. Han hamnade i en arbetsbataljon i Estland för att kämpa mot tyskarna, ett öde han fick dela med alla andra av sitt folk som kollektivt misstroddes av Stalin. Han fick dela cell med andra olyckliga som säkerhetstjänsten stämplat som "folkfiender". Han fick tillbringa en tid i arbetsläger i ett djupfryst Sibirien där ett människoliv inte betydde något innan han blev partisan och fjärrpatrullsjägare i finska krigsmakten. Varhelst han än hamnar tar han det hela med jämnmod och försöker överleva. Massor av människor han möter passerar revy. Olyckliga öden som ingen minns. Anonymt sköts de eller hungrade ihjäl utan att någon brydde sig.

Man kan antingen läsa stora detaljerade verk om Stalin, Hitler och andra världskriget eller skildringar av enskilda öden som deltog som schackpjäser i ett stort drama. Mattis personliga historia är helt fantastisk att läsa. När kriget var slut flydde han och hamnade i Norrköping och blev en vanlig människa som kunde leva ett helt vanligt liv. Men hans historia kommer att leva vidare. Hans anteckningar kallade han Min ungdom i Sovjetunionen. De har bearbetas av Mikko Porvali som tidigare skrivit några böcker om fjärrpatruller under Finlands krig mot Sovjet.

Översättningen är förtjänstfullt gjord av Heidi Granqvist.

Det här är en bok för dig som är intresserad av Andra världskriget och av kommunismens brott. Framförallt rekommenderas den som julläsning till alla som påstår att vi alla är lika.

Arvid Öhman


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.