Inbördeskriget i Syrien och Irak
Situationen just nu: Rött område markerar regeringsstyrkor, gult kurdiska styrkor och grönt rebeller.

Slutstrid om Aleppo

Publicerad 29 november 2016 kl 10.39

Utrikes. Början på slutet har nu inletts i det syriska inbördeskriget, rapporterar CNN. De olika jihadist- och rebellgrupperna har nu tvingats ut ur hela stadens nordöstra del, enligt TV-kanalen.

Dela artikeln

CNN rapporterar att tusentals människor nu flyr från stadens rebellkontrollerade västra del, medan regeringsstyrkor har skapat stabila frontlinjer som säkrar den norra delen av området.

Aleppo har hållits av rebellgrupper, flera av dem lojala med USA, majoriteten av tiden sedan det syriska inbördeskriget inleddes den 15 mars 2011. Sedan sommaren 2012 har staden legat nästan helt under rebellkontroll.

När inbördeskriget inleddes pågick det som i västerländska medier då entusiastiskt kallade för den arabiska våren, när islamister och kriminella i flera arabländer startade revolter mot sina ofta odemokratiska regimer. Det skedde i Tunisien, Egypten, Libyen, Syrien, Bahrain och Jemen, och slutade i samtliga fall, förutom möjligen Tunisien, i katastrof.

Att rebellerna trycks tillbaka beror främst på det massiva ryska luftunderstödet som regeringen får, men också på att trupper från Iran och de omvittnat stridsdugliga Hizbollah hjälper till att besegra jihadisterna på marken.

Aleppo är Syriens största stad och dess industriella och finansiella centrum. När rebellerna nu förlorar staden är det ett hårt moraliskt nederlag, och kan mycket väl leda till att konflikten i hela landet snart får ett slut.

Garanterad asyl
I områden där regeringen återfått kontrollen ser framtiden för tidigare rebeller "ganska blek ut", enligt CNN. Den syriska säkerhetspolisen Mukhabarat kommer med nästan fullständig säkerhet att spåra upp rebeller och terrorister, varför många av dem kan väntas fly norrut.

Länder som Tyskland och Sverige kan därför väntas se en kraftig uppgång i antalet asylsökande terrorister från Syrien, precis som under 2015, men även en hög invandring av araber med svenska medborgarskap.

Att neka tidigare IS-krigare och andra oppositionella asyl enligt nuvarande regelverk är omöjligt, eftersom de räknas som typexempel på politiska flyktingar. Huruvida en politisk flykting även är efterlyst för vanliga brott, såsom folkmord och terrorism, i hemlandet kan Sverige inte ta hänsyn till vid prövning av en asylansökan.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har med anledning av situationen bedömt att IS nu kommer att ta det syriska inbördeskriget till Europa. Förutom fortsatta dåd i Aleppo väntas man skapa nya blodbad genom terrordåd i städer som Stockholm.

– Man kommer inte att upphöra med terrordåd i Syrien och Irak, och man kommer ha ännu mer intention att utföra terrordåd mot Västeuropa, säger analytikern Michael Jonsson i en videogenomgång som FOI publicerat.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Branschen varnar: Gäng angriper plogbilar och hotar förare. Orsaken är missnöje med mängden snö i Sverige, enligt företrädare för snösvängen.0 Plus

Artisten "förtvivlad" över mångkulturella utvecklingen. Att vi har gränser och nationer har en orsak, enligt stjärnan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppsala om våldtäkten av Elsa: "Vi har varit naiva"

Ansvarige V-politikern i Uppsala medger brister. "Det finns några ytterst få rötägg som letar sig in i välfärden."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.