För två år sedan svarade 74 procent av respondenterna att de var positiva till den så kallade mångfalden i samhället. I år är den andelen nere i 64 procent – den lägsta nivån sedan mätningen påbörjades 2005.
Det bör här påpekas att med mångfald räknas även invandring från övriga nordiska länder, något svenskarna enligt rapporten är mycket positiva till. Motståndet mot invandring från Afrika och Mellanöstern är däremot massivt.
Nio av tio anser att invandrarna har en skyldighet att anpassa sig till svenska vanor och traditioner och varannan tycker att invandringen hotar våra svenska värderingar. I synnerhet anses invandrade män utgöra ett hot mot Sverige.
"Märks bland kvinnor"
Sociologiprofessor Fereshteh Ahmadi och docenten Irving Palm, som står bakom rapporten, konstaterar att "försämrade attityder till mångfald märks bland kvinnor och de i medelåldern". Av graferna framgår att raset är som störst bland just kvinnorna som brukar vara mer positiva till mångfald än männen.
Inte minst är svenska kvinnor mycket fientligt inställda till invandrare som begår brott. "Kvinnor har nu hårdare attityder i denna fråga än män", skriver de båda forskarna i rapporten.
På påståendet "Alla invandrare som begår brott i Sverige bör tvingas att lämna landet" svarar 64 procent av alla tillfrågade ja och endast 22 procent nej. I rapporten redogörs aldrig för hur stort kvinnornas motstånd mot kriminella invandrare är, bara att det är större än männens.
Kvinnorna är nu även lika negativt inställda till invandrare som kommer till Sverige för att leva på bidrag som männen. Endast 55 procent av de tillfrågade anser att de invandrare som kommer till Sverige ska få tillgång till den svenska välfärden på samma villkor som svenskar.
– Det är mörka siffror. I Sverige har människors skyldigheter och rättigheter alltid varit viktiga pelare för att hålla uppe samhället. Dessa siffror visar på en förändring av våra värderingar. Det handlar inte bara om invandrarfientlighet utan kan komma att sprida sig, säger Fereshteh Ahmadi till SvD.
Svenskar gillar nordbor
I Mångfaldsbarometern delar forskarna upp invandrarna i sju olika kategorier utifrån deras ursprung: Norden, Europa, Nordamerika/Australien, Latinamerika, Asien, Afrika och Mellanöstern. Motståndet mot invandrarna från Mellanöstern och Afrika är mångdubbelt större än motståndet mot dem som kommer till Sverige från våra nordiska grannländer.
Endast fem procent tycker att araber och afrikaner är "lika eller mycket lika" oss svenskar och nio av tio vill inte ha sådana invandrare som grannar. Många säger att de helt enkelt skulle flytta om det flyttade in för många invandrare från Mellanöstern eller Afrika i huset de bor i.
Norrmän och danskar däremot vill svensken gärna bo granne med. Nästan ingen skulle överväga att flytta om det började dyka upp namn som Jensen eller Rønning i trappuppgången.