Med storstadsmått mätt har de senaste dygnens oroligheter i Trollhättan kanske inte varit särskilt uppseendeväckande. Inga bilar, byggnader eller containrar har brunnit. Inga granater har briserat och det finns inga rapporter om skottlossning.
Däremot har bildäck och annat bråte stuckits i brand, fyrverkerier använts som projektiler medan polisbilar, en väktarbil och minst en buss utsatts för stenkastning. Oroligheterna skakar om många Trollhättebor.
Under torsdagskvällen och natten till fredagen lyckades polisen stävja våldsamheterna i framförallt invandrartäta Kronogården som varit hårdast drabbat.
– Vi har haft ett brottsförebyggande arbete med närvaro och hög synlighet från tidig eftermiddag fram till småtimmarna, berättar kommunpolisen Jack Lennartsson för Fria Tider.
– Vi har haft en bra dialog med ungdomarna i området, fortsätter han.
Ingen gripen
Mellan 30 och 50 ungdomar och män som bedöms vara allt från yngre tonåren upp till 25-årsåldern deltar i oroligheterna. Ingen har gripits eller frihetsberövats, vilket beror på att polisen har svårt att veta vem som gjort sig skyldig till vad.
– När det är lite mörkt och det kommer en sten farande så är det svårt att se vem som har kastat den, förklarar Lennartsson och tillägger:
– Man skyddar sig för stenen som kommer. Om den skulle slå in genom en ruta på en bil så vill man skydda sig så man inte får splitter i ansiktet eller kroppen.
Polisen har utlyst en så kallad "särskild händelse" med anledning av situationen i Trollhättan.
– Det är en särskild händelse som kommer pågå hela helgen, berättar Peter Adlersson på polisen i Västra Götaland för Fria Tider.
Bakgrund känsligt
Enligt Lennartsson har förövarna "lokal förankring". Frågan om deras bakgrund, om det handlar om invandrare eller svenskar som står för våldet, är däremot mer känslig för honom att svara på.
– Vi konstaterar bara att det är ungdomar i det här antalet. I övrigt så räcker det tycker jag, svarar han på frågan efter några sekunders tystnad.
– Det är ju så att om jag har bott här i 25 år och är född här så är jag svensk medborgare. Men farfar och farmor kan ju ha kommit från något annat land. Vi konstaterar bara att det är ungdomar med lokal förankring, fortsätter han.
Frispråkig liberal
Någon som däremot är mer frispråkig om situationen är Liberalernas gruppledare i Trollhättan Rita Paulsson Svensson, som själv har libanesisk invandrarbakgrund.
– Jag har sett att ni lagt upp mig på Fria Tider. Tack för det! säger hon och skrattar uppskattande när vi ringer upp.
Trollhättepolitiker från Libanon: "Ännu värre än när det var som mest krig i Beirut"
I onsdagskväll åkte hon ut till Kronogården för att själv bevittna vad som pågår i förorten.
– Jag kunde inte somna. Jag hörde polishelikoptrar och drog dit för jag ville se. Det var inget planerat, säger hon.
Det som mötte henne gav henne flashbacks till Beirut och inbördeskriget i Libanon under 80-talet när hon var barn.
– När man kom till området så var det nästan som det var undantagstillstånd. Det var som de där timmarna mellan bomberna i Beirut när det var lugnt. Det var helt dött, man fick inte gå ut efter klockan sju, det var den känslan.
– Sedan var det lukten av bränd asfalt. Så fort du kommer in i området så känner du att du är i en krigszon på grund av lukten. Så de känslorna och upplevelserna kom tillbaka. Det var som att vara tillbaka i Beirut när man snabbt skulle iväg för att hämta vatten innan nästa bomb kommer.
Nattvandring mot våldet
Nu vill Rita Paulsson Svensson försöka samla ihop en grupp vuxna invandrare som åker till Kronogården för att nattvandra, om oroligheterna blossar upp igen.
– Jag är intresserad av att åka dit och ta med mig några fler. Om inte annat för att få ut några vuxna som jag känner där i området, om de vågar komma ut med mig så vi på något sätt kan närma oss de här ungdomarna, säger hon.
– Vi är civila och har utländsk bakgrund och kan försöka att på något sätt agera, men inte på ett sätt som stör polisens arbete.
Hon poängterar att inget är bestämt ännu men att:
– Jag kommer definitivt inte sitta hemma.