Nato-medlemskapet
Sveriges statsminister Stefan Löfven sträcker på sig för en gruppbild.

Här poserar Löfven med Natotoppar i Warszawa

Publicerad 10 juli 2016 kl 17.50
Av Mattias Albinsson

Politik. Sveriges statsminister Stefan Löfven deltog i fredags i ett Natotoppmöte i Warszawa. Enligt Reuters är det första gången någonsin som en svensk regeringschef deltar vid ett sådant toppmöte.

Dela artikeln

Det så kallade värdlandsavtalet med Nato och deltagandet på toppmötet tolkas som att Sverige närmar sig den USA-ledda militäralliansen allt mer. Samtidigt som Sveriges politiker är på väg att helt avveckla den svenska alliansfriheten ökar stödet för den och motståndet mot Nato bland väljarna. SvD skrev så sent som i onsdags att 60 procent av svenskarna nu vill behålla alliansfriheten och att endast 33 procent vill att Sverige går med i Nato.

Även Finland deltog i Natotoppmötet i Warszawa, något som möter stark kritik på hemmaplan. Liksom i Sverige är det folkliga motståndet mot militäralliansen massivt i vårt östra grannland. Enligt en mätning citerad av HBL i maj i år tycker endast 22 procent av finländarna att det är en bra idé att gå med i Nato medan hela 55 procent motsätter sig tanken.

För USA och Nato har intresset för såväl Sverige som Finland ökat på senare år i takt med försämrade relationer med Ryssland. Östersjön är ett strategiskt viktigt hav och Finland har en lång landgräns mot alliansens svurne fiende.

– Vi bjuder in Finland och Sverige eftersom de är väldigt nära vänner med Nato, kommenterade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg inför toppmötet.

Möjliggjordes av SD
Det svenska deltagandet på toppmötet har delvis möjliggjorts av Sverige­demokraterna som i maj bytte fot i Natofrågan och röstade ja till värdlands­avtalet. SD:s riksdags­ledamöter röstade ja till det omdiskuterade Natoavtalet, trots att medlemmarna under partiets så kallade landsdagar sagt nej till att Sverige ska närma sig militäralliansen. Partiledningens beslut att köra över gräsrötterna har mött stark kritik inom partiet.

Björn Söder struntade i att rösta i protest mot SD-toppens ja till Nato

Ryssland oroas av att Nato håller på att expandera och skapa sig ytterligare landgräns mot landet. Tidigare har Nato genomfört omfattande militärövningar provocerande nära den ryska gränsen. Den ryska regeringen har varnat Finland för att soldater kommer stationeras längs rysk-finska gränsen om landet går med i Nato.

USA i militärövning – 300 meter från Ryssland

I samband med Natotoppmötet utfärdade militäralliansen ett flertal kommunikéer och skarpa varningar, bland annat på ryska, riktade mot Ryssland.

"Rysslands aggressiva handlingar, inklusive provokativa militära aktiviteter i periferin av Natos territorium, och dess demonstrerade vilja att nå politiska mål genom hot och användandet av våld, är en källa till regional instabilitet, utmanar på ett fundamentalt sätt alliansen, har skadat den euro-atlantiska säkerheten och hotar vårt långsiktiga mål om ett helt, fritt och fredligt Europa", heter det i en av kommunikéerna.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tysk-polsk strid om att lägga vantarna på ryska tillgångar

"Ni använder inte ens euro.". Polska politiker vill norpa tillgångar för 200 miljarder euro.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.