Sveriges Radio

SR sparkade journalist för debattartiklar om migration – redaktör: "vänsteranstruket" är okej, men inte höger

Publicerad 17 juni 2016 kl 20.23
Av Mattias Albinsson

Radio & TV. Sveriges Radio har sparkat en journalist för att han, innan han jobbade för radiojätten, skrivit debattartiklar där han uttalat sig i frågor som berör asylkaoset. Det skriver bland annat Nyheter Idag.

"Egor Putliov" har efter att denna artikel publicerades avslöjats som Alexander Fridback, numera anställd på SD:s riksdagskansli. Fridback har tidigare jobbat på Sveriges Radio.

Dela artikeln

Den sparkade journalisten heter Egor Putilov och jobbade tidigare som handläggare på Migrations­verket. Under asyl­kaosets mest hektiska dagar förra året skrev han flera debattartiklar som publicerades av Aftonbladet och Svenska Dagbladet.

Artiklarna utgick från hans erfarenheter som asylhandläggare där han bland annat skriver om att Sveriges släpper in terrorister i landet. "Trots tydliga larmsignaler gör Migrationsverket ytterst lite för att fånga in personer med kopplingar till IS", varnar han i en av sina debattartiklar där han ger en inblick i myndighetens kaotiska arbetssituation.

I december förra året hade Putilov ett vikariat på Sveriges Radio och kallades in till sin chef Luise Steinberger efter att hon uppmärksammats om hans debattartiklar. Samtalet spelades in i smyg av Putilov och igår lade han upp det på sin blogg.

– Det är väldigt väldigt viktigt rent generellt, om du vill vara här. Du kan egentligen inte publicera någonting alls som är ett ställningstagande i politiska frågor på någon Facebooksida eller något, påpekar Steinberger under samtalet.

Putilov invänder då och påpekar att debattartiklarna inte är politiska ställningstaganden utan redogör för sakomständigheter och att han skrivit dem i egenskap av före detta asylhandläggare.

Ekot rekryterar aktivist från Researchgruppen

Under samtalet pratar Luise Steinberger, som är redaktionschef på Sveriges Radio, om att vara "bränd" om man har fel åsikter. Hon påpekar att det är okej att föra fram vänsteråsikter men inte högeråsikter om man jobbar för den statliga mediejätten.

– Public service anklagas ofta för att vara vänstervridet, säger Steinberger.

– Jag håller med om det. Det händer ofta att folk bryter mot programreglerna som vi har och det är okej om de uttalar sig vänsteranstruket här i huset. Men om det inte är vänsteranstruket, då kommer genast cheferna.

Några dagar efter samtalet fick Putilov sparken från SR.

– Som jag har berättat i mitt blogginlägg försökte jag att hålla mig till fakta i rapporteringen om migranter och flyktingar. Det uppskattades tydligen inte eftersom bara vänstervinklingen var godkänd på SR enligt min dåvarande chef Luise Steinberger, säger Putilov till Nyheter Idag.


Nyheter från förstasidan

Musk om att köpa MSNBC: "Hur mycket kostar det?"

"Hur mycket kostar det?" Vänsterkanalen i kris efter Trumps valvinst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Mer från Radio & TV

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0