Gräddfil till bostäderna
Nybyggda bostadsrätter i centrala Malmö.

Malmö köper bostadsrätter åt nyanlända invandrare – SD: Skicka hem dem istället med bibehållna bidrag

Publicerad 17 juni 2016 kl 19.00
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Malmö stad har beslutat köpa in 56 bostadsrättslägenheter åt de nyanlända invandrare som kommer till kommunen. Sverigedemokraterna rasar mot beslutet och tycker att det vore bättre att skicka hem en stor andel av invandrarna eftersom de ändå lever i utanförskap.
– Om man tvingas till eller själv väljer att leva i ett livslångt utanförskap så är det bättre att man återvänder till sitt hemland, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD) till Fria Tider.

Dela artikeln

© SD

Magnus Olsson

Malmö stad är desperata efter att få tag på bostäder åt alla de nya invandrare som kommit till Sverige under asylkaoset och som Migrationsverket nu anvisat till kommunen. Så desperata att man tvingas använda skattemedel för att köpa in bostadsrätter åt invandrarna, skriver Sydsvenskan idag.

Bakgrunden är en ny lag som trädde i kraft 1 mars och som tvingar alla kommuner att ta emot nyanlända invandrare. Kommunen har beslutat att 56 bostadsrättslägenheter ska köpas in och det finns mycket som tyder på att ännu fler bostadsrätter öronmärkta för invandrare måste köpas framöver.

Sverigedemokraterna försökte stoppa den nya lagen i riksdagen och är på lokal nivå starkt kritiska till att Malmö köper bostadsrätter åt invandrare. Istället vill partiet att pengar satsas på att upprätta ett återvändandecenter dit invandrare som vill resa hem igen kan vända sig för att få hjälp och stöd.

Får behålla bidragen
I en motion som ska behandlas av Sociala resursnämnden på måndag skriver SD:s kommunalråd Magnus Olsson att invandrarna ska lockas att återvända genom att de får behålla en del av bidragen om de flyttar hem igen.

– Det viktigaste för oss är att Malmö skattebetalares utgifter för socialbidrag minskar. Om det på något sätt kan göra det så absolut. Då får man möjlighet till någon form av omstart i sitt hemland, kommunens skattebetalare tjänar på det och personen ifråga får komma tillbaka till sitt land där man känner sig mer hemma än i Sverige, säger Olsson till Fria Tider och fortsätter:

– Om man tvingas till eller själv väljer att leva i ett livslångt utanförskap så är det bättre att man återvänder till sitt hemland. Det är själva grundtanken med motionen.

"Ett annat land i landet"
Olsson pratar även om hur segregerat Malmö är och att det finns enklaver där invandrare lever sina egna liv på bidrag, utan att bry sig om att jobba, lära sig det svenska språket eller kulturen.

– Det finns personer som idag lever i ett totalt utanförskap i Malmö, som överhuvudtaget inte har kontakt med majoritetssamhället. Det finns de som inte vill närma sig samhället utan vill leva i ett utanförskap. Malmö är en väldigt segregerad och delad stad, säger han.

– Det finns människor i Rosengård, Herrgården och den typen av områden som helt enkelt kan leva i ett utanförskap, i ett annat land i landet.

Väntas få avslag
Sverigedemokraterna tror däremot inte att partiet kommer få gehör för sitt förslag om att upprätta ett återvändandecenter när frågan tas upp på måndag. Byråkraterna i nämnden har i ett remissvar avstyrkt tanken på att försöka hjälpa invandrarna att resa tillbaka till sina hemländer.

– Det är mer eller mindre en regel numera i Malmö kommunfullmäktige att man avslår alla våra motioner faktiskt. Tyvärr är det så verkligheten ser ut, så det är inte bara den motionen, konstaterar Magnus Olsson.


Har gett flera tusen vård. Hänvisar till "humanitära" skäl – möter skepsis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Attunda tingsrätt-kvinnan får fängelse i hovrätten

"Har utnyttjat sin ställning". Kvinnan döms för grovt dataintrång, dataintrång av normalgraden och tre fall av brott mot tystnadsplikt.0 

Ekonominyheter

Trumps hot mot Brics: Strafftullar på "100 procent"

Kommer inte acceptera att dollarn utmanas.. "Vi kräver att dessa länder lovar att inte skapa en ny Brics-valuta."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.