För att kunna ordna bostäder till nyanlända invandrare har svenska kommuner börjat köpa upp bostadsrätter. Detta har bland annat skett i Lund, där kommunen planerar köpa bostadsrätter till nyanlända för 75 miljoner kronor.
Men när kommuner gör så bryter de mot grundlagen. Det hävdar advokaten Finn Madsen i en artikel på Dagens Juridik.
Det finns ett undantag i bostadsrättslagen som säger att bostadsrättsföreningar kan förbjuda juridiska personer från att bli medlemmar i föreningen, förutom när det handlar om ett landsting eller en kommun. Det är detta undantag som kommunerna stödjer sig på när de köper bostadsrätter till flyktingar.
Men undantaget är gammalt, ända från 1970-talet, och troligen inte längre tillämpligt, menar Finn Madsen. Han påpekar att föreningsfriheten idag har ett starkt skydd genom Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (EKMR) samt av regeringsformen (RF), som är den mest grundläggande av de fyra grundlagarna i Sverige.
Föreningsfriheten försäkrar var och en friheten att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften, till exempel i en bostadsrättsförening. Den förhindrar också offentliga organ från att blanda sig i föreningens verksamhet, som när det gäller att bestämma vem som ska få vara medlem i föreningen.
Både Europakonventionen och regeringsformen tillåter visserligen inskränkningar i föreningsfriheten. Men de är väldigt begränsade.
I artikel 11 punkt 2 i EKMR påpekas att sådana inskränkningar bara får ske om de är föreskrivna i lag och om de är nödvändiga med hänsyn till statens säkerhet eller den allmänna säkerheten, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter.
Enligt regeringsformen får föreningsfriheten bara begränsas när det gäller sammanslutningar som bedriver en verksamhet av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, står det i 2 kap 24 § andra stycket.
"Något undantag är alltså inte tillämpligt som medger att ett offentligt organ mot medlemmarnas vilja kan bli medlem i en förening", skriver Finn Madsen.
Han tycker därför det är förvånande att kommuner köper upp bostadsrätter till nyanlända utan någon hänsyn till föreningsfriheten så som den regleras i Europakonventionen och regeringsformen. Om bostadsrättsföreningens medlemmar motsätter sig att kommuner köper upp lägenheter i deras förening, bör det inte heller kunna ske, anser Finn Madsen.