Obama hävdade bland annat att Trump "inte vet mycket om utrikes- eller kärnvapenpolitik" eller om "världen överhuvudtaget".
Bakgrunden till attacken är en intervju med Trump som publicerades i New York Times förra lördagen. I den uttrycker Trump oro över den amerikanska ekonomin och konstaterar att USA inte kommer kunna vara "världspolis" för alltid.
– Just nu försvarar vi praktiskt taget Japan och varje gång Nordkorea tittar fram så hör Japan och alla andra av sig om att "vi måste göra något". Men det kommer en dag när vi helt enkelt inte kommer kunna göra det, sade han.
Han fortsatte med en reflektion om att USA kan komma att tvingas ompröva icke-spridningsavtalet och låta Japan och Sydkorea själva skaffa kärnvapen i syfte att avskräcka Nordkorea.
– Det största problemet i världen är, enligt mig, kärnvapen och dess fortlevnad. Samtidigt är vi numera ett land utan pengar, sade han och tillade:
– Du vet att när vi slöt de där avtalen var vi ett rikt land. Vi är inte ett rikt land. Vi var ett rikt land med en väldigt stark militärmakt och en enorm kapacitet på många sätt. Det är vi inte längre.
Trumps uttalanden har tolkats som att han uppmuntrar till kärnvapenkapprustning i världen och han har i intervjuer pressats hårt för sina uttalanden. Och nu har alltså till och med Obama gett sig in i kritikstormen mot Trump och sagt att USA:s militära närvaro i Sydostasien är en "grundbult" för att undvika en militär upptrappning i regionen. Obama är samtidigt en president som Trump delvis ger skulden för USA:s svåra ekonomiska läge.
– Vi har en skuld på nitton tusen miljarder dollar. Och dessutom ytterligare två tusen miljarder tack vare den väldigt dåliga omnibusbudget som precis godkändes, försvarade sig Trump i en intervju tidigare i veckan och menade att USA helt enkelt inte har råd längre att underhålla sin enorma militärmakt.