Nord- och Sydkorea
Kinas utrikesminister Wang Yi, här tillsammans med EU:s "utrikesminister" Federica Mogherini.

Kina oroas av Nordkoreas kärnvapenhot mot väst

Publicerad 8 mars 2016 kl 21.01
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Kinas regering oroas över utvecklingen i Nordkorea. Det framkom under tisdagen i samband med en årlig presskonferens med landets utrikesminister Wang Yi, rapporterar SCMP.

Dela artikeln

Den kinesiska retoriken mot Nordkorea, som åtminstone tidigare anses ha haft Kina som sin viktigaste allierade, hade idag hårdnat betydligt när händelseutvecklingen i landet kom upp på agendan.

– Vi står fast vid vår kärnvapenavrustning av den koreanska halvön och vi kommer inte tolerera någon kärnvapen- eller missilplan som Nordkorea lägger fram, sade Wang.

– Konfrontationen på den koreanska halvön är spänd och det luktar krut om den. Det vore en katastrof för alla inblandade om spänningarna förvärrades eller blev okontrollerbar, fortsatte han.

Vid presskonferensen undvek dessutom Wang att svara på om Nordkorea fortfarande betraktas som en av Kinas allierade. Istället hette det att de båda länderna har "normala mellanstatliga relationer med en djup vänskap". Han förtydligade dessutom att det är viktigt att få tillbaka Nordkorea till förhandlingsbordet och få ett fredligt slut på konflikten.

Under gårdagen hotade den nordkoreanska regimen med kärnvapenattacker mot Sydkoreas huvudstad Seoul och USA:s huvudstad Washington. Hoten kom samma dag som USA och Sydkorea inledde en större militärövning som ska pågå fram till slutet av april, skriver AP.

"Om vi trycker på knapparna för att förinta fienderna redan nu så försvinner provokationsbaserna i ett hav av eld och aska i ett enda nu", hette det bland annat i ett uttalande.

Efter kärnvapenhotet mot västvärlden har fördömandena strömmat in mot den kommunistiska diktaturen. Till och med Ryssland, som är utsatt för omfattande sanktioner av USA och EU efter den västunderstödda statskuppen i Ukraina 2014, valde att i skarpa ordalag varna Nordkorea för hoten.

"Pyongyang bör vara medvetna om att på detta sätt hamnar Nordkorea helt i konflikt med det internationella samfundet och skapar en internationell laglig rätt för användandet av väpnade styrkor mot landet i enlighet med varje stats rätt till självförsvar enligt FN:s regler", hette det i ett uttalande skriver The Guardian.


Nyheter från förstasidan

Bistånd till Jemen dras in – för Israels skull

Plötsligt krävdes ingen utredning. Ministern pekar på "houthiernas alltmer destruktiva beteende".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.