Den tyska regeringens egen utredning visar att det är lagligt att ge asylsökare avslag direkt vid gränsen, om de kommer från ett säkert EU-land. Det framgår av uppgifter till Der Spiegel som tidningen har fått från den tyska förbundsregeringens inrikesdepartement.
I analysen från departementet konstateras att varje EU-medlemsstat, enligt Dublin III-förordningen, har rätt att avvisa en asylsökare till ett så kallat säkert tredje land. Det är dock oklart huruvida ett annat EU-land kan anses vara ett säkert "tredje land". Ett sådant agerande är "fullt med legala risker", står det. Men det förefaller ändå motiverat, enligt analysen, inte minst eftersom EU:s yttre gräns har kollapsat vilket resulterar i att asylsökare "flödar in över den tyska gränsen."
Men trots att det vore praktiskt genomförbart har Angela Merkel vägrat att stänga gränsen för asylsökare. Den 4 september 2015 tog hon istället beslut om att gränsen ska förklaras öppen för alla asylsökare som vill komma till Tyskland.
Nu har en grupp advokater lämnat in ett konstitutionellt klagomål mot flyktingpolitiken som riktar sig mot förbundsregeringen. Stämningen lämnades in vid författningsdomstolen i Karlsruhe, som nu ska pröva om Merkel kränkt juristernas rätt att rösta och rätt att delta i det demokratiska beslutsfattandet genom att inte låta parlamentet pröva frågan om öppna gränser.
– Som tysk förbundskansler får man inte gå utanför sitt politiska mandat, vare sig genom att överskrida vad som är lagligt eller gå längre än de maktbefogenheter som man fått av sina väljare genom parlamentet, säger Clemens Antweiler, advokat från Düsseldorf, som står bakom stämningsansökan.
Om Angela Merkel förlorar processen kan domstolen förklara hennes beslut från den 4 september 2015 grundlagsstridigt, enligt Spiegel. Dessutom skulle det strida mot grundlagen att Merkel har underlåtit att genomföra Dublin III-avtalet vid asyl och bosättning i Tyskland, skriver Spiegel.
Antweiler tror att han och hans juristkollegor kan ha framgång med processen och säger att Angela Merkel är en "återfallsförbrytare", då detta inte är det första beslut hon fattat som strider mot Tysklands och EU:s regler.