B-52:an lyfte från Anderson Air Base på Guam i Stilla havet varifrån det flög norrut i riktning mot den koreanska halvön. Strax söder om den sydkoreanska huvudstaden fick det sällskap av ett sydkoreanskt stridsplan av typen F-15 samt ett amerikanskt F-16-plan.
Enligt det amerikanska militärkommandot i Stilla havet var överflygningen en styrkedemonstration mot den nordkoreanska regimen. B-52:an är ett flygplan med kapacitet att bära en stor bomblast och under kalla krigets dagar kunde ett enda flygplan bära 20 stycken kärnvapenbestyckade missiler.
Varje påminnelse från den amerikanska sidan om att USA har en stor potentiell kärnvapenarsenal i Nordkoreas omedelbara närhet retar upp regeringen i Pyongyang. Regimen där anser sig ha rätt att själv skaffa sig kärnvapen i självförsvar mot bakgrund av USA:s kärnvapenuppbackade försök att störta den, skriver AP.
Nordkoreas kärnvapentest genomfördes i onsdags och regeringsföreträdare i landet hävdar att det var en vätebomb som detonerades. Utländska bedömare säger dock att explosionen på omkring 10 kiloton var för svag för att ha kunnat vara en vätebomb.
Onsdagens test var det fjärde Nordkorea genomfört, den första atombomben detonerades i oktober 2006, den andra våren 2009 och den tredje i februari 2013. Samtliga test har varit underjordiska och utförts i ett otillgängligt bergsområde i nordöstra delarna av landet.
Efter det framgångsrika kärnvapentestet gav sig Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ut på en segertur för att samla nordkoreanerna bakom sig och dra fördel av de patriotiska känslor som testet väcker hos folket.
– Det är varje självständig stats legitima rätt och något som ingen kan kritisera, sade han apropå landets atombombssträvanden.
Han sade dessutom att kärnvapentestet är ett "självförsvarssteg" för att skydda regionen från "hotet från ett kärnvapenkrig framkallat av de USA-ledda imperialisterna".
Efter det senaste testet kallade FN:s säkerhetsråd till krismöte där det pratades om nya sanktioner mot Nordkorea, men de sanktioner som redan är i kraft efterlevs inte av alla medlemsstater. Framförallt är det de afrikanska medlemsstaterna som är dåliga på att bojkotta Nordkorea då inte minst billiga vapen från den nordkoreanska vapenindustrin är eftertraktade i Afrika, skriver AP.