Den sittande presidenten Recep Erdoğans parti AKP, som har islamistiska rötter, gick kraftigt tillbaka i valet i juni i år. Sedan dess har man haft svårt att få till stånd en stabil regering som har stöd från en majoritet i parlamentet.
Premiärminister Ahmet Davutoglu har försökt nå en överenskommelse med det näst största partiet i parlamentet, socialdemokratiska CHP, men i torsdags strandade förhandlingarna, rapporterar AP.
Erdoğan har fått skulden för de strandade förhandlingarna och anklagas för att ha saboterat dem. Ideologiskt står han och AKP nämligen långt ifrån CHP – enligt vissa vill han helst av allt själv leda Turkiet, trots att han på pappret bara är president och därmed egentligen ska ha en mer symbolisk roll.
Tillskillnad från AKP är CHP ett parti som tar avstånd ifrån islamism och istället förespråkar så kallad kemalism. Kemalister vill skilja staten från den muslimska tron, förespråkar sekularism, lika sociala och politiska rättigheter för kvinnor och vill att staten investerar i forskning och utbildning.
Under tisdagen vände sig premiärminister Davutoglu, efter att ha haft korta mer symboliska förhandlingar med nationalistpartiet MHP, till Erdoğan och förklarade att han misslyckats med att bilda regering. Därmed ser det ut som att Turkiet går mot nyval, ett val som med största sannolikhet i sådana fall kommer att hållas någon gång i november.
Erdoğans kritiker misstänker att presidenten hoppas på att AKP ska kunna ta revansch i ett nyval och att den senaste tidens militära offensiv mot både PKK och IS är ett sätt att försöka vinna över röster från inte minst nationalistpartiet MHP.